WEST-FRIESLAND - Nog nooit van de Westfriese keuken gehoord? Dat kan kloppen. Het is de jongste streekkeuken van Nederland. Het zijn eenvoudige gerechten van voedzaam eten. Kok Thijs Dekker en kunstenaar André Dekker maakten samen het eerste kookboek van de keuken die niet zou bestaan. Tijdens de boekpresentatie op 7 mei bereidde Thijs een Westfries 10 gangendiner voor bijna 40 gasten die de eerste exemplaren van het boek ontvingen.


In het boek van 160 pagina’s staan gerechten die Thijs en André vroeger thuis aten. ‘Maar wel iets lekkerder dan toen, anders zouden jullie hier nu niet willen zitten’, grapt Thijs die even uit de keuken is ontsnapt om samen met zijn broer alle gasten welkom te heten. Zij zitten aan mooi gedekte tafels met stengels rabarber en verschillende rauwe bonen en erwten als decoratiemateriaal.

Van het land zo op het bord

De broers Dekker groeiden op in Delft, maar hun ouders komen uit Westfriesland. Als ze op bezoek of op vakantie gingen naar hun familie in Westfriesland, zat de auto op de terugweg vol met streekproducten van het platteland. Dat is wat er thuis gegeten werd en wat er vanavond ook op het menu staat. Het zijn gerechten met vele aardappelsoorten, kolen en peulvruchten, verschillende soorten vis, vlees en zuivel. Maar dan zoals je het waarschijnlijk nog nooit gegeten hebt.

Zuurkool op verjaardag

Kleine Thijs was vroeger al gek op zuurkool. Wie jarig was bij de familie Dekker, mocht kiezen wat er die avond gegeten werd, zo vertelt Thijs vlak voor het eerste gerecht wordt geserveerd. Zuurkool dus op de verjaardag van Thijs en vanavond ook het eerste gerecht voor de gasten. Niet zomaar zuurkool, maar krokante zuurkoolkroketjes.

Veel reisjes naar het Westfriese land

Tussen de gangen door neemt André de gasten mee op de ontdekkingstocht die de broers maakten voor hun boek. Ontelbare keren stapten ze samen in de auto om herinneringen op te halen aan vroeger en de smaak van hun jeugd terug te zoeken. Zo ontstond ook het idee voor de vormgeving van het boek. De groene kaft en rand (groen op snee) is een ode aan de Westfriese stolpboerderij.

In het boek staan niet alleen gerechten, maar ook gedrukte inkttekeningen van André’s hand van landschappen, stolpen en akkers. Enkele tekeningen worden tijdens de boekpresentatie tentoongesteld en hij vertelt er ook over. ‘Een van mijn tekeningen liet ik zien aan een Amerikaanse vriend. “Wat doet die piramide in het landschap” vroeg hij. Ik moest hem een foto laten zien, omdat hij niet geloofde dat er een landschap met piramidevormige boerderijen bestaat.’

Thuis rabarber door de prak

Een ander lievelingsgerecht bij de familie Dekker was rabarber door de prak. Het is precies wat je denkt: aardappel met rabarber. Wanneer de broers en zussen dat thuis voorgeschoteld kregen, bonkten ze met hun bestek op tafel en zongen ra-bar-ber-door-de-prak, ra-bar-ber-door-de-prak. Dat is precies wat de gasten, onder aanvoering van broer Frank, die als gast aanwezig is, vandaag ook doen, als het gerecht wordt opgediend. Deze keer wel met een appeltje erbij om het wat zoeter te maken.

Boek is seizoensproduct

Benieuwd naar de Westfriese keuken? Het kookboek is een seizoensproduct en verkrijgbaar van mei tot en met november 2023 in de winkels van Bruna, Stumpel en Plukker in Alkmaar, Heerhugowaard, Schagen, Enkhuizen, Medemblik en Hoorn. Primera Avenhorn verkoopt het ook. Tevens verkrijgbaar bij de boekenstal aan de weg van Schipper & Vlaar, Zomerdijk 22, Spanbroek

Kijk ook op www.westfriesekeuken.nl