MEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen aan het IJsselmeer, opent zaterdag 19 februari bij aanvang van de voorjaarsvakantie weer de deuren voor het publiek. De afgelopen periode is er hard gewerkt om de machines in gereedheid te brengen voor het nieuwe stoomseizoen. De laatste klusjes zijn gedaan en het koper blinkt je tegemoet.

We staan te popelen om weer aan de slag te gaan en de machines te laten draaien. Van zaterdag 19 februari tot met zondag 6 maart wordt de ketel dagelijks gestookt en kun je de robuuste machines met eigen ogen in werking zien. Machinisten, stokers en rondleiders leggen graag uit hoe de stoommachines werken en wat stoom betekend heeft. Ook dit jaar is er weer een leuk en afwisselend stoomprogramma met vele speciale evenementen met voor elk wat wils.

Workshops tingieten 20 en 23 februari
Tinnegieters Piet en Louise Groot demonstreren zondag 20 en woensdag 23 februari hoe je figuurtjes van tin kunt gieten in een mal. Wil je het zelf proberen? Dát kan! Tegen een kleine vergoeding mag je zelf aan de slag en je eigen tinnen figuurtje gieten.

Museum leuk voor jong en oud
Miniatuurstoommachines waarmee je zelf stoom kunt maken, staan klaar om te ontdekken wat stoomkracht doet. Met de leuke speurtocht en zoekopdrachten kun je het museum verkennen. Help je de stoker het vuur in de ketel brandend te houden, dan verdien je het ‘hulpstokersdiploma’. Is de smid aanwezig in de oude smederij van het gemaal, dan kun je ook een ‘smeeddiploma’ verdienen.


Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur. (tijdens schoolvakanties ook op maandag open en onder stoom)

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik.
Tel: 0227 544732 / www.stoommachinemuseum.nl

Toegangsprijzen:
Kinderen (5 - 12 jaar) € 6,00
Volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar € 9,00
Museumkaarthouders gratis
Reserveer online je ticket op www.stoommachinemuseum.nl met de Tickets-button op de homepage.