HOORN - Speciaal voor de zomervakantie heeft de Halve Maen de prijzen voor een bezoek aan de Halve Maen voor families fors verlaagd. In plaats van € 31 betaalt een familie met twee kinderen € 17,50 in plaats van normaal € 31. De actie duurt tot en met zondag 1 september en wordt in de herfstvakantie herhaald. Het is het laatste seizoen dat de Halve Maen bezocht kan worden. Daarna gaat de Halve Maen terug naar zijn Amerikaanse eigenaar.

Met de komst van VOC-replica de Halve Maen naar Hoorn kreeg de stad in 2015 een getrouwe reconstructie van het schip dat een hoofdrol speelde in een van de belangrijkste ontdekkingsreizen uit de 17e -eeuw. Met dit schip probeerde de Engelse schipper Henry Hudson in 1609 in opdracht van de VOC een nieuwe doorgang naar Indië te vinden dwars door Amerika.
Hudson kwam via de naar hem vernoemde Hudson rivier slechts zo’n 200 kilometer ver. Hij zag wel handel in de bevervellen die de Indianen aanboden, de grondstof voor de zo populaire vilten hoeden in Europa. Zo kwam een bloeiende handel tot stand.

Van New York tot Batavia
De tocht leidde tot de stichting van de kolonie Nieuw Nederland en de nederzetting Nieuw Amsterdam, het huidige New York. De Halve Maen bevoer daarna nog alle wereldzeeën en verging in 1618 uiteindelijk voor de kust van Java.

Het verhaal van de tocht van Henry Hudson, maar nog veel meer spannende verhalen kunnen de bevlogen gidsen van de Halve Maen je vertellen. Er is ook een audiotour om het schip zelf te ontdekken. Voor gezinnen met jonge kinderen is er een doorgeefaudiotour.

Openingstijden
In augustus is de Halve Maen dagelijks open van 12.00 tot 17.00 uur. Maandag 19 augustus, op Lappendag, is het schip gesloten vanwege de Hoornse kermis. In september is het schip open voor rondleidingen van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Kijk voor de actuele openingstijden op www.halvemaenhoorn.nl .