HARDENBERG - Het mbo team hoveniers uit Hoorn, onder leiding van Martijn Lansdaal zijn op10 januari tweede geworden op de landelijke finale van Skills Heroes in Hardenberg. Roy van der Meer en Thijs Abbekerk, studenten van de mbo-opleiding Tuin, Park & Landschap bij Vonk gingen in voorafgaande kwalificatiewedstrijden al de strijd aan met diverse andere instellingen maar deze finale ging het uiteraaard om een landelijke titel.

Roy en Thijs namen het in deze wedstrijd vanuit Vonk mbo Hoorn op tegen studenten van Yuverta in Houten en Aeres in Ede. Het scheelde heel weinig of ze wonnen met hun vakwerk deze Skills The Finals wedstrijd van WorldSkills Netherlands. Wij zijn als Vonk heel trots op Roy en Thijs, die vanuit hun prachtige beroep als hovenier echt vakwerk hebben geleverd! De finale vond plaats in de Evenementenhal in Hardenberg. Onze studenten hebben onder andere een prachtig insectenhotel ontworpen en gerealiseerd. Ze mogen met recht trots zijn op deze mooie prestatie en welverdiende tweede plek.

Deelnemers van de wedstrijd Hovenier werken in teamverband en mochten tijdens deze wedstrijd hun skills als vakman laten zien tijdens de aanleg van een thematische tuin. Vaktechnische vaardigheden, een goede planning en kennis over machines en hulpmiddelen is uiteraard belangrijk. Daarnaast draait het in het vakgebied om duurzaamheid en creativiteit dat tot uiting komt in bijvoorbeeld het gebruik van duurzame materialen en de keuze voor mooie in het oog springende beplanting. Enerzijds moeten de vaardigheden van onze studenten inspelen op de trends en ontwikkelingen binnen het vakgebied. Anderzijds wordt er een beroep gedaan op zowel de vakkennis, vakvaardigheden als vakoverstijgende vaardigheden (21ste-eeuwse vaardigheden) van de deelnemer.