ENKHUIZEN - Het voorjaar is begonnen en de meivakantie komt eraan. Dus wat ga je doen? Je gaat natuurlijk naar het Zuiderzeemuseum! Ontdek hier van zaterdag 20 tot en met maandag 22 april de leuke en leerzame (familie)paasactiviteiten. Of kom in de meivakantie van 23 april tot en met 5 mei spelen, luisteren, ontdekken én genieten in het Zuiderzeemuseum!

In het buitenmuseum ontdek je de herkomst en betekenis van het paasfeest en voert een speciale paasroute je langs leuke en bijzondere locaties. Zoek bijvoorbeeld paasvoorwerpen in de feestwinkel, luister naar een paasverhaal in het Verhalenhuis of bind de strijd aan met elkaar bij de paasspelen. Daarnaast kunnen kinderen een paaswens schrijven tijdens de schrijfles. Verzamel vier stempels en ontvang als beloning een leuke verrassing.

Feest! Weet wat je viert
Het Zuiderzeemuseum Paasfeest is onderdeel van ‘Feest! Weet wat je viert’, een landelijk initiatief van museum Catharijneconvent te Utrecht. Ieder jaar vieren we Kerstmis, Suikerfeest, Chanouka en Sinterklaas, we gaan lekker eten en geven elkaar cadeautjes. Maar wat vieren we eigenlijk? Waar komen deze feesten vandaan en wat is hun betekenis? Op www.feestweetwatjeviert.nl vind je meer informatie over feesten. Ontdek in musea aan de hand van echte kunstwerken en bijzondere voorwerpen nog veel meer over onze feesten en de eeuwenlange tradities die erbij horen.

Vuile handjes
Tijdens het paasweekend en de meivakantie kunnen kinderen in de huid kruipen van een kind uit 1919. Ze draaien dan mee in een huishouden van vroeger en merken dat ze hiervan bepaald Vuile handjes krijgen. Natuurlijk kan het verkleden in klederdracht, het spelen van Oudhollandse spelletjes en het volgen van verschillende knutselactiviteiten ook niet ontbreken. Kortom, een dagje uit met het hele gezin is zo gevuld!

Familiepret
De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt. Loop over de klinkerstraatjes langs meer dan honderdveertig authentieke huizen, gebouwen en werkplaatsen, zoals een kerk, winkels en woonhuizen uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Help ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw bij de touwslagerij, help de dienstmeid een handje of ga in gesprek met Urker ‘bewoners’. Proef een vers gerookt visje bij de rokerij en volg een aardrijkskunde- of schrijfles van vroeger. Kijk voor een overzicht van de activiteiten per dag op onze website www.zuiderzeemuseum.nl.

Expeditie Waterwerken
Vanaf 25 april 2019 is onze vernieuwde Expeditie Waterwerken weer open. Cornelis Lely – bedenker van de Afsluitdijk én een briljante waterwerker - zoekt opvolgers die ook in de toekomst Nederland droog en veilig kunnen houden. Ben jij een goede waterwerker? Ga op expeditie en laat maar zien wat je kunt! Tijdens de expeditie voer je opdrachten uit op het land en op het water. Zo verzamel je geheime tekens, waarmee je aan het einde de waterwerkers-code kunt kraken.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten met een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Daarnaast is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland.