HOORN - Aan de gemeentelijke werksteiger voor de bruine vloot, achter het gebouw van Centrum Varend Erfgoed, wordt vrijwel dagelijks hard gewerkt aan de restauratie van zandscheepje Adriana.


Sinds het scheepje in november 2020 een plek kreeg in de Hoornse museumhaven is er al heel wat werk verzet… De staalwerkplaats van Centrum Varend Erfgoed wordt goed gebruikt. Zo zijn de bolders achter op het scheepje nieuw gemaakt “naar oud recept” en inmiddels worden de voorbolders ook onder handen genomen. Een arbeidsintensieve klus want staal geeft zich niet zomaar gewonnen en omdat de Adriana origineel met klinkwerk wordt gerestaureerd kost dat meer tijd dan modern herstel waarbij de platen staal aan elkaar worden gelast. Gelukkig is er voldoende kennis aanwezig op Centrum Varend Erfgoed van dit bijna verloren gegane ambacht.


De eigenaren maken veel werk van het origineel terugplaatsen van de soms ontbrekende of verroestte onderdelen. “Alles wordt weer origineel geklonken teruggeplaatst en we hebben zelfs plat halfrond staal uit Engeland laten komen omdat die maat in Nederland niet meer wordt gemaakt.” aldus Dorien de Bruijne, één van de eigenararen van de Adriana.


Dus hoor je getimmer aan de werksteiger voor charterschepen en de bruine vloot? Wees welkom om even aan te waaien op Centrum Varend Erfgoed of check de website want er is altijd wat te zien!