HOORN - Op het gloednieuwe Stadsstrand stond in de vorige eeuw twee keer een zwembad met de naam Witte Badhuis, waar je ook kon leren zwemmen in het vaak frisse IJsselmeer. Vanaf de dijk bij de Parkschouwburg gaat de wandeling naar het deel van de binnenstad tussen de in de straat aanwezig contouren van de verdwenen Westerpoort en de ook gesloopte Noorderpoort die stond op de kruising Weel-Kleine Noord. Het is een buurt die al sinds 1426 binnen de stadswallen kwam.

De voetstappen van de held Lambert Melisz gingen ooit in 1574 door de Westerpoort. De Noorderpoort was belangrijk bij de verdediging van de stad bij de Hoekse en Kabeljauwse twisten en was in 1426 eerst als houten poort in allerijl opgetrokken. Straatnamen als Smerighorn (het huidige Breed), Slijksteeg en Smelterssteeg zijn de stille getuigen van bedrijvigheid in dit deel van de stad dat nogal eens milieuvervuiling veroorzaakte. Namen als Scharloo en Dubbele buurt roepen ook vragen op over de oorsprong.

Op de Vale Hen ontwikkelde zich de dagelijkse draaicarrousel van de veerdiensten die bestellingen en pakketten bezorgden in heel West-Friesland, het waren de voorlopers van de huidige PostNL en DHL. Bekende grote Hoornse bedrijven als Blokker, Schermer en Kaag vonden in dit gebied hun bakermat tussen veel andere middenstanders. De Noorderkerk gelegen tussen Kleine Noord en Veemarkt vond zijn oorsprong in een legende en het nabijgelegen Claraklooster was de oorzaak van de grootste stadsbrand die Hoorn ooit teisterde. Een wandeling door een deel van Hoorn met een roerige geschiedenis.

De wandeling van Stadsstrand tot Waterdrager start op vrijdag 28 juni om 19.30 uur en op zondag 30 juni 0m 11 uur beide keren vanaf het plein voor de Parkschouwburg. Deelname is gratis