HOORN - De Copernicus SG organiseerde afgelopen jaren sterrenkijkavonden in samenwerking met Sterrenwacht Orion uit Bovenkarspel. Die avonden bleken een groot succes, waardoor beide partijen besloten vaker samen te werken. Sterrenwacht Orion schenkt de Copernicus een unieke telescoop, met als doel de leerlingen nog meer te interesseren voor sterrenkunde.


De telescoop is een 70mm lenzenkijker en is een heus collectors item. Er staan namelijk handtekeningen op van diverse astronauten, o.a. van André Kuipers, Nederlandse ruimtevaarder die werkt voor de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. (Hij is één van de drie ruimtevaarders met de Nederlandse nationaliteit die ooit de ruimte in ging).

De telescoop is ook gesigneerd door belangrijke personen in de astronomie vanuit de wetenschap, zoals prof. dr. van Dishoeck, hoogleraar moleculaire astrofysica.

“We zijn blij met de samenwerking met Orion” zegt Thamea Hopman, adjunct-directeur van de Copernicus. “De sterrenkijkavond dit jaar was weer een groot succes. Dit soort avonden dragen bij aan de praktische verdieping van de bètavakken. De nieuwe telescoop zal hier verder aan bijdragen en zal een prominente plek in de school krijgen.”

De uitreiking vond plaats op woensdag 7 februari bij Sterrenwacht Orion te Bovenkarspel.

In de nabije toekomst staan er meer gezamenlijke projecten op de planning tussen de sterrenwacht en de Copernicus SG o.a. met Estec in Noordwijk en Cern in Genève voor de bovenbouw.

De telescoop is te zien tijdens de Open Dagen van de Copernicus op dinsdag 13 februari van 18.30 tot 21.00 uur en woensdag 14 februari van 15.00 tot 21.00 uur.