ENKHUIZEN - Wegens het succes van voorgaande jaren organiseert het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen dit jubileumjaar niet één, maar twee sfeervolle avondopenstellingen op 21 en 28 oktober. "Het buitenseizoen wordt traditiegetrouw afgesloten met de Avond in het buitenmuseum. Vanwege de grote vraag naar tickets hebben we besloten om dit jaar een tweede avond te organiseren, zodat nog meer mensen kunnen genieten van deze bijzondere ervaring", aldus Paulien van Tillo, hoofd Publiekszaken.


Kinderen Noah en Amrah met lampion tijdens avondopenstelling in het buitenmuseum,

foto Guillaume Groen

Wat kun je verwachten?


Tijdens de Avond in het buitenmuseum zijn er muzikale optredens en zorgen talloze stormlantaarns voor een unieke sfeer in de straten en huisjes. Voor kinderen zijn er gratis lampionnen verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt. Op 21 oktober zijn er gedurende de avond in de Markerhaven maar liefst drie lasershows, terwijl op zaterdag 28 oktober de avond feestelijk wordt afgesloten met een vuurwerkshow.

Niet alleen kun je de huisjes van het buitenmuseum bezoeken, maar ook zijn de ambachtslieden in touw en brengen de rolspelers het museum tot leven. Daarnaast draait de Oudhollandse kermis op volle toeren met gratis kermisattracties uit het begin van de 20ste eeuw. Maak een ritje in de ouderwetse rups, zweef in de zwanenzweefmolen, zwier op de luchtschommel of probeer je geluk bij de schiettent. Bewonder ook Kaatje Stip, die met haar feestelijk verlichte, bewegende poppenkastjurk verhalen vertelt.

Muzikale optredens

Op beide avonden is er een apart muzikaal programma samengesteld. Hier alvast een greep uit het programma:
• Folkzangeres en songwriter Hanneke Laura neemt je mee naar vervlogen tijden met haar akoestische muziek.
• Geniet van Janis McCoury, een driekoppige bluegrass/americana band uit Noord-Nederland.
• De Oriental Jazzband speelt swingende muziek uit New Orleans met een persoonlijke en unieke twist.
• De drie zangeressen van SYA begeleiden zichzelf op verschillende akoestische instrumenten en delen hun voorliefde voor mooie meerstemmige muziek.
• Het Shantykoor Compagniezangers uit Medemblik brengt originele shanties en zeemansliederen ten gehore.
• Muziekvereniging Juliana uit Marken treedt op in traditionele Marker klederdracht.

Voor het complete overzicht kun je terecht op de website van het museum.

Intieme sfeer tijdens avondopenstelling, foto Madelon Dielen

Prijzen en openingstijden


De Avond in het buitenmuseum duurt zowel op zaterdag 21 als 28 oktober van 18.00 tot 21.00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar voor € 13,50 per persoon via de website zuiderzeemuseum.nl/onlinetickets.

Koop tot en met 30 september tickets met €3,50 vroegboekkorting.

Kinderen tot en met drie jaar, bezitters van een Museumkaart, Vriendenloterij VIP-KAART en Vrienden van het Zuiderzeemuseum hebben gratis toegang; ook hier is een online reservering nodig voor een tijdslot (vol=vol).

Let op! De museumveerboten varen 's avonds niet. Het buitenmuseum is te betreden via de stadsingang aan de Wierdijk of via de dienstingang aan de Kooizandweg. Parkeren kan bij het recreatiegebied Enkhuizerzand aan de Kooizandweg of bij het NS-station Enkhuizen.

Over het Zuiderzeemuseum


Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert al 75 jaar erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2022. Van Tripadvisor heeft het Zuiderzeemuseum voor 2023 de Travellers' Choice Award mogen ontvangen. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat 'Kidsproof' toegekend voor 2023.