ENKHUIZEN - Op zaterdag 2 april vond in het Zuiderzeemuseum de feestelijke opening plaats van de kinderwerkstraat Lekker Werken, ontworpen door design duo Man Vaart West. Op de dag dat het buitenmuseum zijn deuren opende, verrichtten presentator Klaas van Kruistum en de kinderambassadeurs van het museum de officiële openingshandeling. Vervolgens gingen zij samen het duel aan in de kinderwerkstraat om klusjes van vroeger uit te voeren. Van kleding met de hand wassen en schepen jagen tot boter karnen en garnalen pellen; precies zoals Zuiderzeekinderen dat vroeger ook deden. Zo leer je spelenderwijs over het verleden en de klusjes-van-toen. Een hoofdmachine houdt bij hoeveel uren kinderwerk verricht zijn; een 'werkdiploma' geeft inzicht in het aantal gewerkte uren en maakt een vergelijking met vroeger. Aan het einde van het seizoen zet het museum het totaal aantal gewerkte uren om in een donatie aan Stichting Kartini, die zich inzet om kinderen uit de stad Malang op Java in Indonesië naar school te kunnen laten gaan.

Klaas van Kruistum vond het een hele eer om de kinderwerkstraat samen met de kinderambassadeurs te mogen openen. Hij reageerde: "Als je je geschiedenis goed kent, dan kun je daarvan leren voor de toekomst. Dat geldt natuurlijk helemaal voor de kinderwerkstraat, waar op een hele leuke manier zichtbaar wordt gemaakt, wat er vroeger aan de hand was en dat je zelf aan de bak moest. Soms helpt het ook om anders te kijken naar de situatie van nu." De kinderwerkstraat is voor de ontwerpers van Man Vaart West het grootste project tot nu toe in hun carrière. "We hebben een hele vrolijk, aantrekkelijke, kleurrijke en flitsende kinderwerkstraat ontwikkeld en willen dat kinderen heel veel plezier hebben, maar er tegelijkertijd iets van opsteken," geeft Peter van der West aan. Museumdirecteur Stephan Warnik is ook heel blij met het eindresultaat. "Het Zuiderzeemuseum nodigt jaarlijks een of meerdere ontwerpers of kunstenaars uit om zich te laten inspireren door het verhaal en het erfgoed van de Zuiderzee. De koppeling van creatief talent aan cultuur, ambacht en traditie heeft weer geleid tot een prachtig eindresultaat."

De aanwezige kinderen Jesse en Saar waren ook dolenthousiast. Jesse (9 jaar) was niet weg te slaan uit de kinderwerkstraat. Hij zei: "Ik heb lekker gewerkt; nee, ik heb keihard gewerkt! Saar (9 jaar) vond het ook superleuk, met name het garnalen pellen en het boter karnen waren haar favorieten. De machine praatte tegen mij en zei "sneller, ik lust wel een glaasje karnemelk."

Hé, doe je mee!

Dit seizoen stap je in het buitenmuseum in de wereld van een Zuiderzeekind en ontdek je hoe kinderen hun tijd moesten verdelen over gezin, klusjes, karweitjes en school. Vrije tijd was schaars! Speel de spellen, beluister de audiofragmenten en bekijk de levensgrote, oude foto's. En kom je met kinderen? Dan leven zij zich natuurlijk uit in de kinderwerkstraat, want... iedereen doet mee!

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

In 2021 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2021. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat 'Kidsproof' toegekend voor 2022.