HOORN - Vandaag op donderdag 17 februari viert de openbare middelbare school SG Newton feestelijk het tienjarige bestaan. De meer dan 770 leerlingen worden op deze speciale dag getrakteerd op heel veel creatieve, actieve en bijzondere workshops, speciaal voor de school ontwikkeld door de culturele partij CKV Fabriek. Verder heeft de school nog een bijzondere verrassing voor elke leerling in petto, die aan het begin van de workshops wordt uitgedeeld. Tenslotte ontbreekt het natuurlijk niet aan iets lekkers voor elke leerling; de Las Fritas food truck staat op het schoolplein. Vrijdag een extra vrije dag is ook niet vervelend!


Donderdag, feest op SG Newton!
Van workshops leren beatboxen, tot aan hiphop en breakdance- dansen, rappen, kickboxen en kunstzinnige graffiti spuiten. Er is voor ieder wat wils en helemaal naar de wens van de leerlingen. Ook krijgen alle leerlingen een special limited edition ‘SG Newton 10 Years Hoodie’ cadeau.

Met de ambachtelijk gemaakte friet van Las Fritas vanuit een kraam op het schoolplein is het een echt festivalfeest geworden.

Directeur Yvette van Dijk zegt hierover: “We zijn zo enorm trots op al onze leerlingen en medewerkers. De afgelopen jaren waren echt naar door corona; het is hoog tijd voor iets leuks en vooral iets leuks met elkaar. Donderdag vieren we tien jaar SG Newton en trakteren we alle leerlingen op een onvergetelijke feestdag!”

Hoe het begon, breed vmbo en mavo onderwijs
Scholengemeenschap Newton, onderdeel van het Atlas College, werd opgericht als VMBO De Titaan en kreeg in 2011 de nieuwe naam. De scholen Prisma en TSH fuseerden eerder al in 2004 om zich vervolgens in het architectonisch gebouw aan de Dampten te vestigen.

Het gebouw
Het opvallende, witte schoolgebouw is een creatie van architect Herman Herzberger, die er de Scholenbouwprijs 2004 mee in de wacht sleepte. Het is een overzichtelijk en kleurrijk gebouw dat veel mogelijkheden biedt voor de onderwijskundige visie van SG Newton.Het gebouw maakt een groot gebaar, met tegelijkertijd aandacht voor het kleinste detail, de centrale ruimte, die je over de grote open trap van onder tot boven door loopt, vormt het open hart van het gebouw. Alle activiteiten buiten de lokalen komen hier samen.

Al tien jaar, altijd vernieuwen
Sinds dit jaar heeft de school ook gloednieuwe en functionele lokalen erbij om de nieuwe leerlijnen Food & Health, Safety & Security, Art & Stage en Creative Design tot hun recht te laten komen. Door onder andere samenwerking met Abovo Media kon de school een moderne inrichting realiseren. Met de komst van een heuse stormbaan, die grenst aan de gymzalen, kan SG Newton de talenten voor onder andere de marine, politie en defensie alvast klaarstomen.