HOORN - Theo heeft frontotemporale dementie en wil graag dat mensen zijn ziekte beter leren begrijpen, want het is heel anders dan alzheimer. Daarom doet hij mee aan Restaurant Misverstand. Samen met nog 10 andere relatief jonge mensen met dementie runt hij onder de bezielende leiding van chef-kok Ron Blaauw een restaurant in Haarlem. Ook dit jaar worden zij bijgestaan door presentator Johnny de Mol en professor Marjolein de Vugt. Restaurant Misverstand is vanaf woensdag 1 september wekelijks om 21.30 uur te zien op SBS6.

De meeste deelnemers hebben geen ervaring in de horeca, maar iedereen is enorm gedreven om aan de slag te gaan. Johnny de Mol vertelt: “Restaurant Misverstand laat zien hoe alle deelnemers ondanks dementie zich heel nuttig maken en daar plezier aan beleven. De toekomst is niet vanzelfsprekend meer, maar de behoefte naar een actieve en volwaardige plek in de samenleving blijft bestaan.”

Theo
Deelnemer Theo moest in 2020 helaas stoppen met werken als opleidingsadviseur, door toenemende problemen op het werk. Bij hem wordt de diagnose frontotemporale dementie gesteld. Zijn gedrag is ongeremd en hij reageert vaak impulsief. Daar kan hij niets aan doen, het is kenmerkend voor FTD. Ondanks het verdriet dat hij daarover heeft, vindt Theo het wel heel fijn om onder de mensen te zijn. Thuis gaat hij ook naar een zorgboerderij en geniet daarnaast van musiceren samen met zijn vrouw Sandra. Hij is een geweldig gitarist en weet in Restaurant Misverstand ook regelmatig een gevoelige snaar te raken. "Het is zoals het is. Ik heb er ook niet om gevraagd!"

Over Restaurant Misverstand
Restaurant Misverstand is een samenwerking tussen SBS6 en Alzheimer Nederland. Het doel van de serie is om kennis over – en begrip voor dementie te vergroten. Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland: “Dat is hard nodig want er zijn in Nederland 290.000 mensen met dementie. Hieronder bevinden zich meer dan 15.000 mensen met dementie op jonge leeftijd. Dat is veel meer dan we lange tijd dachten. Iedereen wil zich in deze maatschappij waardevol voelen, en blijven meedoen. Dat is bij dementie niet anders. Het is schrijnend om te horen dat veel van deze mensen het gevoel krijgen dat ze niet meer meetellen. Dat zij op hun tenen moeten lopen. Bang om iets ‘geks’ te doen of zeggen. Dat schreeuwt om een begripvolle samenleving, waarin iedereen kan zijn wie hij/zij is en plezier kan beleven. Ook als je een vorm van dementie hebt.”

Restaurant Misverstand is vanaf woensdag 1 september wekelijks om 21.30 uur te zien op SBS6 en op KIJK.nl.