HOORN - Ze waren vorige week een van de eerste bands die te maken kregen met de vernieuwde maatregelen van de veiligheidsregio. The Modest Tree uit Heerhugowaard zou die zaterdag bij twee zorglocaties in Hoorn een optreden doen voor de bewoners en medewerkers. Omdat de veiligheidsregio twee dagen daarvoor had besloten dat dit verboden zou zijn op straffe van een boete voor de zorginstelling konden deze helaas geen doorgang vinden.


Meer locaties kregen hiermee te maken waarna de media het oppikte en met name de verontwaardigde reacties op Facebook er niet om logen. De veiligheidsregio kwam er binnen een week op terug en liet dergelijke activiteiten toch weer toe onder bepaalde voorwaarden. Zo mag zowel de zorginstelling als de artiesten van tevoren geen reclame maken om een te grote toeloop te voorkomen.

En zo stond The Modest Tree deze zondag bij zorgboerderij De Vlindertuin, onderdeel van Esdégé Reigersdaal, in Hoorn. Michael Barkey (gitaar, vocals), Niels van den Berg (bas, backing vocals) en Jordy van Eekelen (percussie, backing vocals) spelen al jaren met elkaar en hebben sinds een paar maanden versterking van Wessel Knol (gitaar, vocals). Allen komen zij uit Heerhugowaard en nadat de optredens in clubs, podia en café's wegvielen door de corona-crisis besloten zij de buitenlucht in te gaan om medewerkers en bewoners van diverse zorglocaties met hun muziek een hart onder de riem te steken.

Glimlach
Dit doen zij overigens niet alleen bij woonzorgcentra voor ouderen en bejaarden, maar ook bij zorglocaties voor mensen met een lichamelijke of een verstandelijke beperking. De Vlindertuin is een mooie stadsboerderij in Hoorn met ruimte voor zestien cliënten met een verstandelijke beperking die een eigen appartement hebben. Ooit geboren vanuit een ouderinitiatief heeft de boerderij ruime reguliere voorzieningen en een prachtige dierenweide om de hoek. 'Het geldt niet alleen voor ouderen, maar ook deze bewoners missen een groot gedeelte van hun vaste stramien en de dagbesteding door de crisis. Als wij ze dan even een klein uurtje een glimlach op hun gezicht kunnen toveren met onze muziek geeft dat ons ook weer voldoening', aldus Jordy van Eekelen.

Op gepaste afstand van elkaar, maar onder een stralend voorjaarszonnetje genieten bewoners en medewerkers al snel van het viertal en de genoemde glimlach blijft dan ook niet uit, evenals het applaus na elk nummer. Met een mix van melodieuze popsongs, folk, blues en country weet het viertal een klein uur lang voor een prachtige afwisseling van de dag te zorgen. Hits van J.J. Cale, Simon & Garfunkel, Chris Isaak, Johnny Cash, en op speciaal verzoek Coldplay, komen voorbij en het publiek geniet zichtbaar.

Dankbaar
Dat doet ook de band die zich dankbaar toont dat ze dit mogen doen. 'En het is ook nog goed voor ons om een beetje in vorm te blijven want we missen natuurlijk wel wat optredens. Maar als je hier buiten in het zonnetje staat, wat liedjes brengt en het publiek ziet genieten dan is dat eigenlijk alles waar het om draait. We proberen zo elk weekend één of twee optredens te doen voor de mensen die dit verdienen.' Deze zondag worden dat er twee want vlug worden de instrumenten en versterkers weer ingeladen voor het volgende optreden in Avenhorn.