HOOGWOUD - De jaarlijkse Textielmiddag in de Museumboerderij West-Frisia is ditmaal op zondag 5 augustus. Er worden tussen 13.00 en 16.30 uur diverse hedendaagse en oude technieken gedemonstreerd. Elk jaar zijn er andere verrassende bewerkingen en methodes te zien. Ook de uiteindelijke resultaten zijn het bekijken meer dan waard!

Oude technieken komen zoals altijd uitgebreid aan bod. Met uiterst fijne pennetjes worden klederdrachtmutsjes gebreid. Er wordt gevilt, geweven en gekantklost. Het geeft prachtige en bruikbare resultaten. Ditmaal wordt een collectie handgemaakte poppenkleren getoond en wordt de macramétechniek onder de aandacht gebracht. Dit was lang een vergeten techniek maar is weer helemaal terug. Ook nieuw te zien is het breien van visnetten. In de mooie voorkamer zitten twee dames die het kralen breien demonstreren. Zij zitten in klederdracht, dus dat maakt het plaatje compleet. Uiteraard zijn de dames bereid om de verschillende technieken en handigheidjes uit de doeken te doen. Dit jaar is er uitgebreide en deskundige uitleg over de Westfriese dracht. Want waarom zoveel rokken over elkaar heen en wat vertellen de streeksieraden?

De grote overeenkomst met het getoonde textiel en de hele collectie in de diverse ruimtes van de boerderij is ‘handwerk’. Niet alleen de objecten maar de stolp als bouwwerk zijn met grote vakkennis en vaak handmatig gemaakt. De huidige expositie in de Hooiberg staat geheel in het teken van hout en het daarbij behorende, vaak hele oude gereedschap. De Museumboerderij toont waar vakmanschap, toewijding en passie toe kan leiden! Mooi en om met respect naar te kijken.

De Museumboerderij is te vinden op Koningspade 31 in Hoogwoud. Tot en met 9 september te bezoeken vanaf donderdag- tot en met zondagmiddag tussen 13.00 en 16.30 uur. De entree is € 3,50 voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Voor meer informatie: 0226-351431