HOORN - Op zaterdag 13 april is er in het Westfries Museum in Hoorn een taxatiedag voor Indische en Indonesische Kunst. Twee experts op het gebied van Indische Kunst van Venduehuis Den Haag zijn tussen 12.00 en 16.00 uur in de Schutterijzaal van het museum om kunst van bezoekers te taxeren. Het zijn kunstexperts Frans Leidelmeijer en Chris Vellinga.


Frans Leidelmeijer, zelf van Indische komaf, is bij een groot publiek bekend van het populaire televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch. Hij was daaraan meer dan 25 jaar verbonden. Leidelmeijer is gespecialiseerd in Indische\Indonesische kunst, waaronder Balinese Art Deco beelden.

Chris Vellinga is adjunct-directeur van Venduehuis Den Haag en al meer dan dertig jaar geïnteresseerd in Indische en Indonesische schilderkunst.

Maximaal vier voorwerpen
Tijdens de taxatiedag kunnen belangstellenden schilderijen en tekeningen van Nederlands-Indië laten taxeren, maar ook art deco Balinese beelden en yogya zilver. De taxaties zijn gratis. Wel moeten bezoekers een entreebewijs voor het museum kopen. Houders van een museumkaart hebben als altijd gratis toegang. Vanzelfsprekend is het hele museum tijdens de taxatiemiddag toegankelijk voor de deelnemers. Belangstellenden mogen maximaal vier voorwerpen meenemen.

Van te voren foto opsturen
Om de taxaties nog beter te kunnen laten verlopen is het ook mogelijk om van tevoren een foto van het te taxeren werk op te sturen naar Frans Leidelmeijer (f.leidelmeijer@venduehuis.com) of Chris Vellinga (c.vellinga@venduehuis.com).

De taxatiedag wordt georganiseerd ter gelegenheid van de tentoonstelling Indisch Palet die tot en met 10 juni in het Westfries Museum is te zien. Op deze tentoonstelling zijn ruim vijftig werken over Indië te zien van bijna twintig toonaangevende kunstenaars. De werken zijn ter beschikking gesteld door kunstverzamelaars Rob Colauto en Yvonne van Peperstraten. Hun collectie wordt algemeen beschouwd als een van de grootste en meest gevarieerde van Nederland.

Westfries Museum
Het Westfries Museum in Hoorn is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw, met speciale aandacht voor de VOC. Het museum wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen. Kijk voor openingstijden en bezoekersinformatie op: www.wfm.nl

In 2019 is het 400 jaar geleden dat Batavia werd gesticht. Ter gelegenheid daarvan staat het tentoonstellingsprogramma het hele jaar in het teken van Indië.