MEDEMBLIK - De ‘Wereld Water Dag’ wordt dit jaar gehouden op zondag 22 maart. Het is een internationale dag die in het teken van water staat. Het Stoommachinemuseum, gevestigd in het oude stoomgemaal Vier Noorder Koggen aan de Oosterdijk, is dit weekend onder stoom. Om de stoommachines te laten draaien, is de kracht van water en vuur onmisbaar.

‘Pompen voor de Polder’
Ons klimaat verandert en wordt steeds natter, terwijl delen van Nederland steeds lager komen te liggen. Het is dus pompen of verzuipen. Een ingenieus systeem van dijken, sluizen, molens en gemalen zorgt dat het overtollige water naar zee afgevoerd wordt. De tentoonstelling ‘Pompen voor de Polder’ geeft een boeiend beeld van de eeuwige strijd tegen het water in oostelijk West-Friesland, waarbij molens en het stoomgemaal een belangrijke rol hebben gespeeld.

Het stoomgemaal trad in 1869 voor het eerst in werking om de molens bij het droogmalen van de polders te ondersteunen. Ruim 100 jaar heeft het gemaal actief ervoor gezorgd dat de Westfriezen in de achterliggende polders droge voeten hielden. Het is daarmee één van de oudste nog werkende stoomgemalen van Nederland.

In de museumhaven ligt de kolengestookte emmerbaggermolen ‘Vooruit’ onder stoom. De baggermolen is 50 jaar actief ingezet bij het uitbaggeren van polders en waterlopen. Het is de enige nog werkende baggermolen van zijn soort in Nederland. Het gepiep en geknars van de draaiende emmers hoor je al van ver. Daal af in het authentieke interieur van de baggermolen en zie hoe de bemanning vroeger leefde en werkte, alsof de tijd heeft stilgestaan!

Expositie ‘Nederland op Stoom!’
Tientallen (bewegende) stoommodellen laten in een spectaculaire show met audiovisuele effecten zien hoe de doorbraak van stoom halverwege de 19e eeuw in ons land goed op gang kwam m.b.t. transport, bouw en nijverheid, energieopwekking, kermisindustrie en waterbeheer.

Kom je op zaterdag 21 maart langs, kijk dan of je de ‘museumprofessor’ kan assisteren met diverse proefjes en experimenten en leer wat stoom nu precies is. Je hoeft echt geen bolleboos te zijn om het te begrijpen. Demonstraties proefjes zijn op het hele uur van 12 tot 16 uur.

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik / Tel: 0227 544732
www.stoommachinemuseum.nl
Openingstijden: dinsdag t/m zondag: 10 tot 17 uur (Tijdens schoolvakanties ook op maandag geopend)
Toegangsprijzen:
- Volwassenen €8,50
- Kinderen (5 - 12 jaar) €5,00
- Museumkaarthouders gratis