MEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik bereidt zich voor op een feestelijke kerstvakantie. Nog voor het einde van het jaar verwacht het museum de 20.000e bezoeker te verwelkomen. Voorts vieren we het voor 99% gereedkomen van de tentoonstelling Nederland op Stoom!, waar de eerste bezoekers nu al lovend over zijn. Als klap op de vuurpijl presenteert het museum op 28 december de nieuwste aanwinst van het museum: het passagiersstoomtreintje van de New Deep Steam Railway Company. Dankzij een bijdrage van de gemeente Medemblik kon het museum deze publiekstrekker overnemen van de Helderse ondernemer Henny Ottervanger.

Niet eerder doorbrak het museum aan de Oosterdijk de magische grens van 20.000. Drie jaar geleden bleef de teller nog steken op 14.000. Deze groei van bijna 45% is een opsteker voor de tientallen vrijwilligers die er in het afgelopen jubileumjaar een schepje bovenop deden. En een krachtig signaal naar de subsidiegevers (Gemeente, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Provincie) waarmee aangetoond kan worden dat de ondersteuning effect sorteert.

Het museum is gedurende de kerstvakantie (21 december t/m 5 januari) onder stoom en biedt naast het vaste aanbod bijna dagelijks extra activiteiten aan. Van kerstconcert tot midwinterhoornblazers en van stoomlab tot acrylverven. Op 28 december kunnen bezoekers voor het eerst meegenieten van het passagiersstoomtreintje dat over een tracé van 100 meter spoor op het museumterrein rijdt. Bij slecht weer zal deze attractie niet op 28 december, maar op 4 januari 2020 plaatsvinden.

In de tentoonstelling Nederland op Stoom! vertellen tientallen modellen van stoommachines het verhaal van de doorbraak van stoom in Nederland 2e helft 19de eeuw: bij de waterbeheersing, in de nijverheid, de bouw, het transportwezen, de vermaakindustrie en bij energieopwekking. Een beeld- en geluidshow maken van deze tentoonstelling een driedimensionale en multimediale ervaring. De kers op de taart wordt in het voorjaar van 2020 verwacht. Vrijwilliger Wybe Horstman is al maanden dag en nacht bezig met de restauratie van het topstuk voor deze tentoonstelling: het enige bekende model van een Harry Lee ‘steam yacht’ stoomschommel. Deze kermisattractie uit de vorige eeuw was de voorloper van wat we tegenwoordig kennen als ‘Het piratenschip’ en bestond uit twee schommelende gondels, aangedreven door een locomobiel.

Uiteraard ligt er een leuke verrassing klaar voor de 20.000e bezoeker, maar ook de overige bezoekers worden in het Stoommachinemuseum door onze gastvrije vrijwilligers warm ontvangen! Openingstijden tijdens kerstvakantie: maandag t/m zondag van 10 tot 16 uur (m.u.v. 1e Kerstdag en Oud & Nieuw).

Nederlands Stoommachinemuseum Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik
Telefoonnummer: 0227-544732 www.stoommachinemuseum.nl


Toegangsprijzen:
-Volwassenen €8,00
-Jongeren (4-18 jaar) €5,00
-Museumjaarkaart gratis

-Treinrit €1,00