MEDEMBLIK - Kort na openingstijd rijdt Hans Nieman uit Warmenhuizen nietsvermoedend het parkeerterrein van het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik op. Met zijn kleinzoons kijkt hij toe hoe de laatste voorbereidingen getroffen worden voordat de Romulus gaat rijden. Zo heet het stoomtreintje dat het museum afgelopen week aankocht. In een ooghoek ziet hij iemand komen aanlopen met bloemen, een fles en een soort cheque. Voordat hij het beseft staat hij in het middelpunt van de belangstelling als directeur Harry de Bles hem verwelkomt als 20.000e bezoeker. Een mijlpaal en absoluut bezoekersrecord voor het museum.


De kleinzoons vinden het vet cool dat opa Hans deze eer te beurt valt en genieten mee omdat ze meteen mogen meerijden op de eerste rit van het stoomtreintje, dat het museum afgelopen week aankocht en vandaag voor het eerst over het terrein rijdt. Ook het museumbezoek wordt gratis aangeboden, maar opa heeft voor allemaal de Museumkaart, dus directeur De Bles laat de kaarten met genoegen scannen. Ook de vergoeding van de Stichting Museumkaart is immers een belangrijke inkomstenbron!

Net als veel andere vakantiebezoekers zijn de Niemannen onder de indruk van de nieuwe tentoonstelling Nederland onder Stoom, bedienen zij de Wilesco miniatuur stoommachines en luisteren aandachtig naar de uitleg en verhalen van de rondleiders en dienstdoende machinist en stoker. De laatste mogen zij helpen met het stoken van de ketel en verdienen zo ook nog een diploma hulpstoker! Een andere bezoeker met kinderen geeft het museum het mooiste compliment met de uitspraak dat een museum echt zo hoort te zijn zoals het Stoommachinemuseum is opgezet. Betere reclame kan het museum zich niet wensen!

Het museum is ook de tweede week van de kerstvakantie geopend met uitzondering van Oudejaars- en Nieuwjaarsdag. Op vrijdag 3 januari zijn er schilderworkshops voor jong en oud. Voor meer info zie www.stoommachinemuseum.nl