MEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachinemuseum is weer een aanwinst rijker. Op 31 maart droeg modelbouwer Cor Donker (91) uit Wormer één van de mooiste modellen die hij ooit maakte over aan directeur Harry de Bles. Een replica op schaal van Stephenson’s Rocket, de eerste moderne stoomlocomotief. Nadat de handtekeningen onder de akte van overdracht waren geplaatst , maakten medewerkers meteen een plek vrij in de expositie ‘Nederland op Stoom!’. Hoewel niet ‘Nederlands’ markeert de Rocket een mijlpaal in de introductie van stoom in het transportwezen, rechtvaardigt De Bles de opname in de tentoonstelling.

In 1981 vierde de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwezen haar 50-jarig bestaan met een stoomloc defilé tussen Amersfoort en Woudenberg. Het Railway Museum in York was daar aanwezig met de nog maar twee jaar eerder gebouwde 1:1 replica van de Rocket. Cor, al van jongs af aan gefascineerd door trams en treinen, was bij dit festijn aanwezig. Onder de indruk besloot hij: “die ga ik nabouwen” en begon met een van zijn meest prestigieuze projecten.

De Rocket was ontworpen om te concurreren in de Rainhill Trials, een wedstrijd gehouden in 1829 om een stoomlocomotief te kiezen die gebruikt kon worden voor de Liverpool and Manchester Railway. De Rocket was het snelst en werd tot winnaar uitgeroepen. De Rocket voldeed aan de belangrijkste eis van de wedstrijd, dat een afstand van 80 km met wagons kon worden afgelegd met een normale hoeveelheid brandstof. De Rocket haalde een gemiddelde snelheid van 19 km per uur met een belasting van 13 ton en 47 km per uur zonder belasting.

Cor vertelt dat hij jaren met de bouw bezig is geweest en dat het werk soms stil lag als er te veel tegen zat, maar uiteindelijk klaarde hij de klus. Tot vandaag pronkte hij een paar keer per jaar met zijn Rocket op bijeenkomsten van modelbouwers. Onlangs besloot Cor dat het moment was aangebroken om de Rocket een passend eindstation te geven. Bij het Stoommachinemuseum zijn ze blij dat zijn keuze op Medemblik viel.

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik
www.stoommachinemuseum.nl