MEDEMBLIK - Medemblik- Vele ambachtslieden komen zaterdag 22 en zondag 23 augustus naar het Nederlands Stoommachinemuseum om hun ambacht te tonen. Er zijn demonstraties met rietdekken, beeldhouwen, scharensliep, mandenvlechten, sokkenbreimachine uit 1920, pottenbakken, midwinterhoorn bouwen, houtdraaien, tingieten en nog veel meer.

Verloting
Boomzaagkunstenaar Dave Harmsworth laat zondag zien hoe hij een uil en andere prachtige sculpturen uit boomstammen zaagt. Wil je kans maken om één van deze beelden te winnen? Koop dan een lootje (meer mag natuurlijk ook) en wie weet, ben jij de gelukkige winnaar die zondag met een schitterend beeld naar huis gaat. De lootjes kosten € 2,50 per stuk en zijn bij de ticketbalie in het bezoekerscentrum verkrijgbaar. De winnaar wordt zondagmiddag om 16.00 uur bekend gemaakt. Ben je niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen? Je krijgt bericht en het beeld kan later bij het museum opgehaald worden.

In de oude smederij toont de smid zijn smeedkunsten en vertelt enthousiast over zijn ambacht. Bij de tinnegieter mag je tegen een kleine vergoeding zelf iets gieten. In het museum wordt de ketel gestookt om de stoommachines te laten draaien. Buiten in de machinetuin tilt de stoomhijskraan hele boomstammen op de stoomraamzaag waar ze tot planken worden gezaagd. Bij de kolengestookte emmerbaggermolen ‘Vooruit’ zal voor het eerst in maanden het geknars en gepiep van de draaiende emmers weer te horen zijn.

Museumrondvaart tijdens Ambachtenweekend
In een klein uur neemt schipper Rob Smak van de Koggevaarder de passagiers mee langs de mooiste plekken rondom Medemblik. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen maximaal 20 personen mee. Mondkapje verplicht bij meer dan 8 passagiers. Combinatietickets museumbezoek én rondvaart: kinderen 5 tot 12 jaar € 10, jongeren vanaf 13 jaar en volwassenen € 13. Museumkaarthouders betalen € 8 per rondvaart. Reserveren via 0227 544732.

Coronamaatregelen
In het museum is een looproute uitgezet. Stickers attenderen bezoekers op de noodzaak van afstand houden. Op strategische plekken staan dispensers om de handen te desinfecteren. Bezoekt u onze ambachtenmarkt let dan op de aanwijzingen op het buitenterrein. Check op de website of reserveren met een tijdblok wellicht nodig is: www.stoommachinemuseum.nl

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik
Telefoonnummer: 0227-544732

Openingstijden: 10 tot 17 uur
Toegangsprijzen:
kinderen(5 - 12 jaar) € 5,00
Jongeren vanaf 13jaar en volwassenen €8,50 Museumkaarthouders gratis