MEDEMBLIK - Zaterdag 9 en zondag 10 juli viert het Nederlands Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, met een spetterend brandweerfestijn het 350-jarig bestaan van de brandspuit. Authentieke stoomspuiten, historische motorspuiten, nostalgische brandweerwagens en nog veel meer kun je dit weekend in actie zien.

Brandbestrijding
Jan van der Heijden deed samen met zijn broer Nicolaes in 1672 een belangrijke uitvinding: de brandspuit. Tot die tijd werd een brand bestreden met rijen mensen die emmertjes water aan elkaar doorgaven. Jan van der Heijden zette een effectieve brandbestrijdingsorganisatie op en zorgde dat in alle zestig wijken van Amsterdam een brandspuit kwam te staan met een brandmeester, gildeleden en vrijwilligers die klaar stonden om bij brand uit te rukken.

Spetterend Brandweerfestijn
Spuitgasten in originele kledij van Stichting Stoomspuit Wormerveer en Stichting Stoomspuit Gorkum demonstreren met de kolengestookte Bikkers stoomspuiten hoe een brand honderd jaar geleden geblust werd. Het Zaens Brandweermuseum komt met een motorspuit uit 1917. Op het museumterrein staan enkele nostalgische brandweer- en ladderwagens. Met de ladderwagen uit Bergen kun je zaterdag tegen een kleine vergoeding een stukje meerijden.

De ‘Vliegende Brandweerman’ voor durfhalzen!
De op waterkracht werkende spectaculaire attractie van de brandweer Nibbixwoud stuwt je met een waterstraal ca. 4 meter de lucht in. Daarna word je met zo’n 30 km per uur in de rondte geslingerd. Leuk voor kinderen én volwassenen. Munten zijn verkrijgbaar bij de kassa, tarief kinderen € 2, volwassenen € 3.

Rondritten W.O.II Trucks
Het Oorlogsmuseum biedt dit weekend vanaf het Stoommachinemuseum rondritten aan in een originele W.O.II truck. De tocht gaat over de leuke land- en dorpsweggetjes van Medemblik en omgeving. Tarief rondrit € 8 p.p. Tickets zijn verkrijgbaar aan de kassa.

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik.
Tel: 0227 544732 / www.stoommachinemuseum.nl
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur.

Toegangsprijzen:
Kinderen (5 - 12 jaar) € 6,00
Volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar € 9,00
Museumkaart gratis