HOORN - Maak ook een tijdreis in de VR-room van het Westfries Museum in Hoorn en beleef Batavia in het jaar 1627. Door Virtual Reality komt de 400 jaar oude kaart van Batavia tot leven: spectaculair voor jong en oud. De tickets à € 2,50 per persoon kunnen in het museum zelf worden geboekt als surplus op het museumticket (online of telefonisch reserveren is niet mogelijk). www.wfm.nl/batavia-1627VR

Ruim 400 jaar geleden werd de handelsnederzetting Batavia in Indonesië gesticht door gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen. In het museum komt de stad van toen opnieuw tot leven door de nieuwste Virtual Reality-technieken. Vanuit een comfortabele stoel in de VR-room reis je terug in de tijd. Scheer als een vogel over de stad, neem een kijkje in het VOC-kasteel of roei door de drukke haven. Maak kennis met de smeltkroes van culturen waar handelaren uit heel Azië samenkwamen. Ontmoet ook Coen en zijn vrouw Eva Ment. Je gids is Frans Florisz van Berckenrode, de maker van de alleroudste kaart van Batavia (die je ook in het Westfries Museum kunt zien).

Veilige tijdreis
Na een jaar gesloten te zijn geweest, is de VR-room van het Westfries Museum nu weer toegankelijk voor het publiek (de heropening is gerealiseerd met steun van het Kickstart Cultuurfonds). Vanwege extra veiligheids- en hygiënemaatregelen kost een ticket voor de VR-room t/m december € 2,50 p.p. als surplus op het museumticket. Jeugd t/m 18 jaar heeft altijd gratis toegang tot het museum en betaalt dus enkel € 2,50. Let op: alleen in het museum zelf kunnen tickets worden geboekt voor de VR-beleving, vraag bij de balie of er nog plaats is. Vanwege de veiligheid is de bezoekerscapaciteit voorlopig beperkt tot maximaal 10 bezoekers per voorstelling. De VR-beleving vindt plaats om 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Zodra er meer voorstellingen mogelijk zijn, wordt dit gemeld op de website van het museum.

De betovering van beschilderd behang
Naast de VR-voorstelling kan er in het Westfries Museum ook worden genoten van de tijdelijke tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’. In de tentoonstelling spiegelt het Westfries Museum opnieuw het heden aan het verleden. Naast monumentale behangsels van de Hoornse Behangselfabriek ‘De Vaderlandsche Maatschappij’ zijn hedendaagse handbeschilderde stukken te bewonderen van Snijder&CO, het Rotterdamse kunstenaarsduo die het ‘vergeten’ ambacht na bijna 200 jaar nieuw leven inblazen.

Reserveren gewenst, niet verplicht
Vanwege de verdere versoepelingen is het online reserveren van een museumticket niet langer verplicht maar gewenst. Ook het dragen van een mondkapje tijdens het museumbezoek is niet meer verplicht, maar iedere bezoeker die dat graag wil, staat het uiteraard vrij om dat wel te doen. De tijdsloten blijven voorlopig aan en ook houdt het museum de anderhalvemeter-norm aan, plus de gezondheidscheck en registratie aan de deur. Zo blijft het bezoek aan het Westfries Museum veilig en kun je ontspannen nieuwe inspiratie opdoen. Jong en oud is welkom van dinsdag t/m zondag van 12.30 tot 17.00 uur (maandag is het museum gesloten).

· Meer over Batavia 1627 VR: www.wfm.nl/batavia-1627VR
VR-voorstellingen om 13.30, 14.30 en 15.30 uur.
Tickets voor Batavia 1627 VR à € 2,50 p.p. zijn verkrijgbaar bij de museumbalie.
· Meer over de tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’: www.wfm.nl/ambacht

Westfries Museum
Roode Steen 1, Hoorn
www.wfm.nl