WEST-FRIESLAND - De SP in Noord-Holland wil opheldering over de bewegwijzering van de nieuwe Westfrisiaweg. Vorige week meldde NH Nieuws al dat er boosheid was omdat Zwaag nergens te vinden was op de borden. Statenlid Wim Hoogervorst zegt nu dat er op meerdere plekken in West-Friesland onduidelijkheid heerst.


Momenteel prijken er alleen tijdelijke borden op de weg. De SP is verbaasd dat de provincie niet al meteen de definitieve bewegwijzering heeft geplaatst. Volgens de partij is er door dat beleid onduidelijkheid ontstaan over de plaatsnamen op de borden.

Bovendien zou de weg nog niet te zien zijn op de navigatie. Hoogervorst heeft signalen gekregen dat vrachtwagenchauffeurs daardoor behoorlijk moeten zoeken. Daarom wil hij weten hoe bepaald wordt welke namen op de borden komen en wanneer de definitieve borden worden geplaatst.

Waar is Zwaag?
De ondernemersvereniging Zwaag en ook de carnavalsvereniging beklaagden zich eerder al over het ontbreken van hun plaatsnaam op de borden. De provincie gaf daarop aan dat de weg in Zwaag ligt en dat de plaatsnaam daarom niet is vermeld.

Toch komen er wel aparte borden - zogenoemde pseudo-komborden - voor het dorp. De voltallige gemeenteraad in Hoorn heeft een brief gestuurd waarin het provinciebestuur wordt opgeroepen om de plaatsnaam alsnog op de officiële borden te zetten.

Hoogervorst wil ook weten hoe het zit met de bewegwijzering bij de wegen die aansluiten op de Westfrisiaweg. "Zo kan het verkeer de weg verlaten bij Hoogkarspel, waarna het terecht komt op de Slimweg. Na een aantal honderden meters op de Slimweg te hebben gereden, komt het verkeer op een t-splitsing. Ook daar is nog geen bewegwijzering aanwezig." Het Statenlid wil weten of dit nog wel gaat gebeuren.

Een woordvoerder van de provincie laat aan mediapartner WEEFF weten nog niet te willen vooruitlopen op de antwoorden en eerste de Statenvragen te willen bestuderen.