WIJDENES - Na ruim vijftien jaar vol toewijding en inzet als schipper bij Reddingstation Wijdenes neemt Sjaak van de Ruit afscheid. Sjaak heeft sinds 2008 als vrijwilliger bij het reddingstation gediend en heeft een essentiële rol gespeeld in de ontwikkeling van de organisatie.


Met zijn uitgebreide kennis en kunde vanuit de maritieme sector en ‘zout water in de aderen’ werd Sjaak snel benoemd tot schipper. Onder zijn leiding is Reddingstation Wijdenes uitgegroeid tot een professionele en goed georganiseerde organisatie die een belangrijke rol vervult in de veiligheid op het Markermeer.

Onlangs werd Sjaak erkend voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger met de uitreiking van de Vrijwilligersmedaille Openbare Orde en Veiligheid, inclusief het vijftienjarige jaarteken. Deze erkenning benadrukt zijn langdurige betrokkenheid en waardevolle bijdrage aan het redden van levens en het waarborgen van veiligheid op het water.

Sjaak blikt terug: ‘’Wat ik het meest zal missen is het deel uitmaken van een fantastisch op elkaar ingespeelde bemanning tijdens alarmeringen. Je gaat voor een (onbekende) klus het water op en we staan er als team. Een van de alarmeringen die mij is bijgebleven ging daar ook over. We hebben een drenkeling gered die al uren alleen in het midden van het Markermeer lag. De man konden we in goede gezondheid aan boord van de reddingboot nemen. Enige dagen later kwam de drenkeling met zijn jonge gezin op bezoek om ons te bedanken. Dan weet je waar je het al die tijd voor doet!’’

Hoewel Sjaak afscheid neemt van zijn varende functie blijft zijn betrokkenheid bij Reddingstation Wijdenes bestaan. Hij zal zich nu richten op het trainen en begeleiden van aspirant-vrijwilligers en waar nodig ondersteuning bieden bij werkzaamheden aan de wal. ‘’We zijn een hechte groep die veel met elkaar heeft meegemaakt. Ik wil waar mogelijk mijn steentje blijven bijdragen. In een iets rustigere rol weliswaar en zonder de druk van de pager.’’

Reddingstation Wijdenes bedankt Sjaak voor zijn buitengewone inzet als schipper en is blij dat hij behouden blijft als vrijwilliger in een nieuwe rol.