WEST-FRIESLAND - Ouderen in woonzorgcentra in heel Nederland kwamen op de laatste vrijdag van mei op hun balkon in beweging. Dit deden zij tijdens de Nationale Balkon Beweegdag. De senioren in West-Friesland deden ook fanatiek mee. Zij waren door Team Sportservice en haar partner BeweegPlus uitgenodigd om mee te doen.


De balkondag werd dit jaar voor de eerste keer georganiseerd maar is nu al succesvol te noemen. Sabine van Lochem (Team Sportservice): ‘Door maatregelen om het coronavirus in te dammen is het voor de bewoners in verzorgingshuizen niet altijd makkelijk om hun dagelijkse beweging te krijgen. Daarnaast zijn de sociale contacten op dit moment heel beperkt. Toen wij hoorden over de Nationale Balkon Beweegdag gingen wij met veel enthousiasme aan de slag met de organisatie. Het doel van dit initiatief is om ouderen tijdens deze crisis weer een beetje met elkaar te verbinden en uiteraard te laten bewegen. Daar werken wij graag aan mee! Veel locaties waren enthousiast maar niet iedereen kon het realiseren. Uiteindelijk deden Rigtershof in Grootebroek, Sweelinckhof in Wognum en Wilgenhof in Wervershoof mee.

In samenwerking met het personeel en vrijwilligers van de locaties is met veel zorgvuldigheid een programma samengesteld. Uiteraard passend bij de geldende regelingen. Sabine van Lochem vervolgt: ‘Samen met mijn collega’s hebben wij diverse opties bedacht en uitgevoerd. Zo gingen we bewegend bingoën met de bewoners, bewegen op muziek en verzorgden wij een beweegles waaraan de deelnemers staand of zittend op de stoel aan mee konden doen. Het is heel dankbaar om te zien hoe de bewoners, vrijwilligers en personeel genoten van dit initiatief. Als je dan van de bewoners hoort dat zij zijn ‘opgeknapt’ van deze vorm van afleiding en dat er meerdere keren is gevraagd of wij hier een vervolg aan kunnen geven dan maakt je dat wel heel trots’. Team Sportservice gaat onderzoeken of dit initiatief een vervolg kan krijgen.

De Nationale Balkon Beweegdag is een initiatief van o.a. het Nationaal Ouderenfonds, de VriendenLoterij en verzekeraar Menzis.