HOORN - In gepaste 17e-eeuwse stijl neemt museum-schip De Halve Maen aanstaande zaterdag 21 maart na vijf jaar afscheid van de Hoornse haven. Vanwege het Corona-virus wordt iedereen opgeroepen om niet op de wal te komen kijken, maar wél om deze speciale afvaart van minuut tot minuut mee te beleven via een bijzondere live stream. Het belooft een emotioneel verslag vol mooie verhalen en waardevolle herinneringen te worden.

Uniform aantrekken, zeilen en vlaggen hijsen, hun speciaal aangeleerde knopen leggen: voor de allerlaatste keer voert de bemanning van De Halve Maen komende zaterdag de taken uit die ze vijf jaar lang met hart en ziel hebben verricht. Om vervolgens met veel vlagvertoon en kanongebulder de haven te verlaten van de stad waarvoor het in die periode zoveel waarde heeft gehad, op weg naar de nieuwe voorlopige thuishaven in Rotterdam.

Te land, ter zee en in de lucht
De voorbereidingen, de officiële overdracht en de uiteindelijke afvaart: alles is zaterdag thuis vanaf dichtbij mee te beleven dankzij een live registratie met camera's te land, ter zee en in de lucht. Reporter Alex Gitsels gaat aan boord en laat je delen in de ervaringen van de bemanningsleden, meesterverteller Ad Geerdink - directeur van het Westfries Museum dat het schip de afgelopen jaren beheerde en exploiteerde – neemt je vanaf de wal mee in alle mooie verhalen rond het schip. En bij het verlaten van de haven is De Halve Maen nog voor één keer in volle glorie te bewonderen vanuit de lucht, gefilmd door een drone.

Linkje
De reportage is tussen 09.15 en 10.15 uur live te volgen via een speciale link op de website en de Facebookpagina van het Westfries Museum, respectievelijk www.wfm.nl en www.facebook.com/westfriesmuseum. Via die zelfde kanalen kun je vanaf volgende week bovendien vrijwel dagelijks genieten van boeiende video's en verrassende video's podcasts waarmee het museum de Gouden Eeuw en het heden samenbrengt.Hoorn, 18 -03 -2020