OPMEER - Vanaf 15 juni lijken de Europese grenzen weer open te gaan voor vakantiegangers. Goed nieuws voor reisbureau Opmeer, maar de eerste boekingen laten nog op zich wachten.

Margareth Rood-Overman is eigenaresse van reisbureau Opmeer en vanaf half maart is zij alleen maar bezig geweest met omboekingen en annuleringen. Dat de grenzen weer open gaan, is dus een welkome boodschap en naar aanleiding van dit bericht kwam de eerste klant vanmorgen binnen. "Ik ben helemaal een beetje van de rel: de eerste boeking in bijna drie maanden. "Ik heb bijna zin om ze tegen die tijd uit te zwaaien op Schiphol."

Toch is er nog veel onduidelijkheid over welke reizen opgestart kunnen worden. Er zijn al landen, zoals Spanje en Portugal, die Nederlandse reizigers zeggen toe te laten, maar welke maatrgelen gelden is nog niet duidelijk. In Griekenland moeten toeristen worden getest op corona, en bij een positieve test moeten zij twee weken in quarantaine, vertelt de eigenaresse. "Dat is natuurlijk niet de vakantie die je in gedachte hebt, dat wil je niet meemaken."

Vakantie in eigen land
In de meeste Europese landen geldt nog steeds een negatief reisadvies en daarom is het reisbureau gestart met het aanbod van vakanties in Nederland. "Dat deden we normaal niet echt, maar we merken dat er nu vraag naar is. Mensen komen vragen naar fietsvakanties, familiecampings, bungalows."

Margareth hoopt dat de buitenlandse reizen snel op gang komen. "Zo lang er niemand vertrekt, verdienen wij niets." Vanaf half maart zag zij de bankrekening slinken. "We hebben alleen maar kosten en er komt niets binnen. Dit moet niet te lang meer duren." Zij zit al 36 jaar in het vak en heeft alles al een keer meegemaakt. "We hebben alles overleefd: van aardbevingen tot aswolken en vogelgriep tot de Mexicaanse griep. Maar dit gaat de hele wereld aan. Ik hoop dat we ook hier doorheen komen."

De eigenaresse blijft positief en leeft vooral ook mee met alle teleurgestelde vakantiegangers. "Een vakantie doe je vaak om iets te vieren, daar hangt emotie aan: een huwelijksreis, een reis ter ere van een afstuderen. Ik vind het heel erg dat mensen hun droomreis niet kunnen maken."