OPMEER - Vakgenoten ontmoeten en laten zien wat je doet: dat is al meer dan 100 jaar de gedachte achter de Landbouwshow Opmeer. En dat is nog steeds even belangrijk, zeggen de deelnemers en bezoekers.

“Juist hier, in deze regio, is samenwerken en elkaar op de hoogte houden noodzakelijk”, zegt Céline Loos van Wijngaard Saalhof in Wognum. Samen met andere West-Friese ondernemers staat ze dit jaar op het ondernemersplein van de provincie Noord-Holland. “Ik vertel bezoekers wat wij doen, maar ik vind het net zo belangrijk om andere ondernemers te spreken. Die combinatie is heel bijzonder en erg nuttig.”

Dit jaar is de aanhoudende droogte vooral het onderwerp van veel gesprekken. Veel agrariërs vrezen voor grote schade. Loos: “Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat voor bedrijf je hebt. Wij hebben druiven, en die doen het nu in de zon echt perfect! De wortels zitten diep genoeg om water te kunnen krijgen. Maar volgend jaar kan het weer heel anders zijn, dat is onderdeel van het werk.

”Veel trotse ondernemers prijzen op de Landbouwshow hun waar aan. Van bier tot knoflook. Van geiten tot sierduiven. “Wij komen elk jaar langs”, vertelt Petra uit Hoorn, die samen met haar gezin aanwezig is. “Natuurlijk om naar de paardenshows te kijken, maar de jongens vinden bijvoorbeeld die grote trekkers ook heel mooi. Ik denk dat voor heel veel mensen deze wereld toch wat onbekend is, dan is dit een heel geschikte manier om er kennis mee te maken.”

Ook voor de provincie Noord-Holland zelf is de Landbouwshow een goed moment om in gesprek te gaan met bedrijven, professionals en bezoekers. Marianne IJff, beheerder Grondzaken: “We hebben vandaag al aardig wat goede gesprekken gevoerd. Met pachters of mensen die wellicht grond van ons willen pachten. Een pachtperiode bedraagt namelijk maximaal 4 jaar. Elk jaar kunnen geïnteresseerden zich inschrijven. Hier vertellen we over. Maar tegelijkertijd willen wij ook van de pachters zelf leren. Wat zijn de ervaringen, waar lopen ze tegen op? Daar zijn we altijd benieuwd naar.”