OBDAM - Hij is dol op nostalgie, de oude zeezenders én muziek uit de jaren ’60 en ’70. Ik heb het over Wim van de Water uit Obdam, met wie ik in gesprek ga over zijn voorliefde voor ‘ouwe meuk’. Voor dit gesprek mocht ik bij hem thuis komen en wat schetst mijn verbazing? Zijn inrichting is volledig strak en modern!

Wanneer ik daar een opmerking over maak, moet hij er zelf om lachen: “ik heb daar eigenlijk nooit over nagedacht, maar nu je het zegt, is het inderdaad een grappige tegenstelling.” Het enige dat verwijst naar zijn voorliefde naar ‘vroeger’ is de grote foto van het voormalige Veronicaschip dat pontificaal in zijn woonkamer hangt.


Zeezenders
Van de Water was destijds geïntrigeerd door alles wat met de toenmalige zeezenders te maken had. Ooit was hij zelfs ‘radiopiraat’ en was het zijn droom om bij zijn favoriete zeezender Veronica aan de slag te gaan. Dát kwam er weliswaar niet van, maar deze liefhebberij heeft er jaren geleden wel toe geleid dat hij met succes een website begon onder de naam www.mediapages.nl. Allerlei nieuws over radio plaatst hij op deze site en hij mag zich verheugen in een aantal dagelijkse bezoekers waar menig commerciële webshop jaloers op is.

Ook muziek uit vervlogen jaren heeft zijn warme belangstelling. Van de Water weet (vrijwel) alles over muziek uit de jaren ’60 en ’70. Geef hem een hint of laat hem een intro horen en hij lepelt de titel, uitvoerenden en veelal ook het jaartal waarin de plaat verscheen, op.


Toeval bestaat niet

Zijn voorliefde voor nostalgie viel overigens helemaal op zijn plek toen er, na maar liefst 40 jaar bij V&D, door het faillissement, een einde kwam aan zijn carrière als manager/bedrijfsleider bij het beroemde warenhuis.

Lang zat Van de Water niet thuis. Hij kreeg al snel de kans om in dienst te treden bij …. Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn! Het zal u niet verbazen dat dit museum bol staat van de nostalgie. Sterker nog, het is een en al nostalgie. Van de Water ging er voortvarend aan de slag. Zo stopte hij al zijn retail ervaring in de museumshop die een aardige metamorfose onderging. Ook de collectie veranderde gaandeweg. Zo biedt de museumshop (www.museumhoorn.nl) inmiddels een ruimere keuze op het gebied van geluidsdragers en boeken.

Een van de nieuwste aanwinsten op boekengebied is het onlangs verschenen boek over Radio Mi Amigo; jazeker de zeezender uit vervlogen tijden. Het is inmiddels 40 jaar geleden dat er een eind kwam aan Radio Mi Amigo. Een mooi moment voor een allesomvattend boek vond auteur/samensteller Ferry Eden. Eden was overigens vanaf 1977 een graag gehoorde DJ bij Radio Mi Amigo, waar hij tot het einde (in september 1979) heeft gewerkt.

Toen Van de Water vernam over de plannen en uiteindelijk het verschijnen van dit prachtige boek, móest dat natuurlijk in de museumwinkel terechtkomen. Hans Stuijfbergen, directeur van het Museum van de 20e Eeuw, gaf hem al snel groen licht en zo kan het zijn dat de auteur zijn boek zelf in het museum kwam afleveren!

Ja, ouwe meuk is leuk en al die lijntjes bijeen laten komen, eveneens, aldus Wim van de Water.