NEDERLAND - Om tijdens Koningsnacht en Koningsdag het voor iedereen gezellig te houden zijn er op woensdag 26 april en donderdag 27 april een aantal regels en maatregelen in de treinen en op de stations.

Alcohol

Om de sfeer en de veiligheid tijdens je reis te waarborgen, is het tijdens Koningsnacht en Koningsdag in het hele land niet toegestaan om alcohol te drinken, schenken of mee te nemen op de stations of in de trein. Dit geldt van woensdagavond 26 april 19.00 uur tot vrijdagochtend 28 april 7.00 uur. De horeca en winkels op het station zullen dan ook geen alcoholhoudende dranken verkopen.

Bagagekluizen

Met het oog op de veiligheid van de reizigers, zijn op sommige stations de bagagekluizen en -depots tijdens Koningsnacht en Koningsdag gesloten. Het gaat om stations in de buurt van grote evenementen.

Op onderstaande stations zijn de bagagekluizen gesloten van woensdagavond 26 april 19.00 uur tot vrijdagochtend 28 april 7.00 uur.

  • Amsterdam Amstel
  • Amsterdam Centraal
  • Alkmaar
  • Amersfoort
  • Eindhoven
  • Haarlem
  • 's-Hertogenbosch
  • Tilburg

Op station Utrecht Centraal sluiten de bagagekluizen al op dinsdagavond 25 april om 19.30 uur.

Vervoerbewijs

Zorg dat je de trein instapt met een geldig vervoerbewijs. We adviseren je vooraf je reis te plannen en je vervoerbewijs te regelen. Reis je met je OV-chipkaart? Laad het saldo op je kaart dan van tevoren al op. Je kunt er ook voor kiezen dit automatisch te doen, dan heb je altijd voldoende saldo op je kaart staan.
Of koop online het Oranje-retour met 20% korting. Zo hoef je op Koningsdag zelf niet in de rij te staan voor de automaten.

Actiekaarten zijn niet geldig op Koningsdag! Maak gebruik van het Oranjeretour en reis met de trein.

Studentenreisproduct

Als student met een weekabonnement kun je op donderdag 27 april niet vrij reizen; je reist op saldo met 40% korting. Met een weekendabonnement kun je op Koningsdag wel vrij reizen.

Plan je reis

Ga goed voorbereid op pad en plan je reis met de NS Reisplanner. Hierin kun je zien wat onze Oranje-dienstregeling voor jouw reis betekent. Houd rekening met veel drukte en eventueel extra reistijd. Check ook alvast je terugreis. Als je laat op de avond nog naar huis reist, kijk dan vooraf of je je aansluiting kunt halen.

Kijk op de dag zelf, kort voor vertrek, voor het meest actuele advies. Op het station zie je de actuele vertrekinformatie op de digitale schermen. Check onderweg de NS Reisplanner of de Reisplanner Xtra app.

Extra en langere treinen Koningsnacht en Koningsdag

Op woensdagavond 26 april en donderdag 27 april rijden de treinen volgens de Oranjedienstregeling. Wij zetten tijdens Koningsnacht en -dag op een aantal drukke trajecten extra en langere treinen in zodat we iedereen naar zijn Koningsdagbestemming kunnen brengen. Let op: dit kan betekenen dat treinen op andere tijden rijden, van andere perrons vertrekken en/of een andere eindbestemming hebben. Soms krijg je te maken met een extra overstap. Ook de dienstregeling van NS Internationaal is aangepast. Ga voorbereid op pad en plan je reis vooraf met de NS Reisplanner.

Koop Oranje-retour met 20% korting

Koop online het Oranje-retour en reis op Koningsdag met 20% korting naar jouw Koningsdagbestemming. Je kunt tot en met 27 april 14.00 uur online het Oranje-retour kopen. Actiekaarten zijn op deze dag niet geldig in de treinen.

Vooraf saldo opladen

Reis je met een OV-chipkaart? Vergeet dan niet vooraf je saldo op te laden in verband met de verwachte drukte bij de automaten op de stations. Wist je dat dit ook automatisch kan? Dan heb je altijd voldoende saldo op je kaart staan.

Reizen van en naar Schiphol

Moet je op Koningsdag naar Schiphol? Plan dan tenminste een half uur extra reistijd in. Reizigers die een vlucht moeten halen, raden we aan om vanwege de drukte in de stad via een van de omliggende Amsterdamse stations te reizen. Plan vooraf je reis via de NS Reisplanner of de Reisplanner Xtra app.

Gesloten stations

Stations Amsterdam RAI en Amsterdam Sciencepark zijn op deze dag gesloten in verband met de drukte en de festivals. Station Amsterdam RAI is gesloten voor trein en metro, reizen kan via station Amsterdam Zuid. Op last van de politie is station Amsterdam Sciencepark gesloten, reizen kan via station Amsterdam Amstel.

Intercity Direct

De Intercity direct rijdt op Koningsdag gewoon vanaf Amsterdam Centraal naar Breda en vice versa. Reizigers tussen Schiphol - Rotterdam en vice versa reizen met toeslag.

Internationale treinen

Vanwege de verwachte drukte op Amsterdam Centraal rijden alle internationale treinen op donderdag 27 april niet van en naar Amsterdam Centraal. Afhankelijk van de bestemming rijden deze treinen tot en vanaf de stations Schiphol, Utrecht Centraal of Amersfoort. Om je internationale trein te halen, is het raadzaam om tenminste een half uur eerder uit Amsterdam te vertrekken. Kijk voor meer informatie op nsinternational.nl of download de flyer.