OOSTERLEEK - Na anderhalf jaar renoveren is Oosterleek 39 (ook wel bekend als ‘het huisje van Balk’) klaar en open voor bezichtiging. In oktober 2016 startte Vereniging Hendrick de Keyser met de restauratie van Huis Oosterleek. Ruim 15 maanden later is de restauratie gereed, wordt de laatste hand gelegd aan het interieur en is het huis klaar om haar eerste gasten te verwelkomen. Op zaterdag 10 maart is er een open dag en is het huis voor iedereen te bezoeken tussen 11.00 uur en 14.00 uur.

Behouden als het kan
De Vereniging Hendrick de Keyser heeft het huis gefundeerd, het metselwerk gerestaureerd, de kapconstructie teruggebracht, gebinten, kozijnen en ander houtwerk gerepareerd en waar nodig vernieuwd. Hierbij is zoveel mogelijk origineel materiaal behouden, wat betreft de bouwmaterialen, maar ook wat betreft het binnenschilderwerk. Zorgvuldig zijn de teruggevonden hout- en marmerimitaties op wanden en schouwen schoongemaakt en bijgewerkt in de originele kleuren.

De ‘crowd’ droeg bij

In juli 2017 werd een crowdfundingsactie opgezet voor de verdwenen tegeltableaus. De ‘crowd’ droeg massaal een tegeltje bij waardoor in korte tijd het doelbedrag van 8.500 euro werd gehaald, en zelfs een beetje meer. Inmiddels prijken de tien tegeltableaus weer op de schouwen in de woonkamer en keuken. Al met al was het een uitdagende restauratie met een verrassend resultaat. Vereniging Hendrick de Keyser heeft het huis kunnen restaureren met hulp van de lokale gemeenschap en met financiële steun van de Provincie Noord-Holland, de gemeente Drechterland, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Bredius stichting en de BankGiro Loterij. Mede dankzij deze partijen is het huis gered en heeft het weer een toekomst.

Open Dag
Zaterdag 10 maart is Huis Oosterleek voor alle geïnteresseerden te bezichtigen. De deuren zijn tussen 11.00 en 14.00 geopend.

Een bijzonder pand opent haar deuren
Het huis staat in het dorpslint van Oosterleek, vlakbij de Westfriese Omringdijk en het IJsselmeer. De Vereniging gaat het pand regelmatig openstellen zodat geïnteresseerden het kunnen bezoeken. Voorts is het vanaf nu als een ‘Monument en Bed’-locatie te huur: een vakantiehuis waar men kan beleven hoe het is om in een historisch huis te verblijven: met betegelde schouwen, een put in de keuken en een bed in de bedstede. En natuurlijk een tuin met fruitbomen, uitzicht tot de omringdijk en misschien wel een uil in de uilenkast achter op het erf. Meer informatie over de verhuur vindt u op www.monumentenbed.nl.