KOGGENLAND - De provincie Noord-Holland organiseerde samen met de gemeente Koggenland op zaterdag 3 november de recreatieve Fietstunneltocht Koggenland door de 6 nieuwe fietstunnels langs de vernieuwde provinciale weg N194. Er fietsten zo'n 200 mensen mee.

De provinciale weg N194 tussen Heerhugowaard en Avenhorn (voorheen N507) is een 80km/uur-weg met 2 keer 1 rijstrook. De kruisingen zijn aangepast tot rotondes. Om (brom)fietsers en voetgangers veiliger over te laten steken, zijn er fietstunnels met voetpaden aangelegd. Daarnaast zijn er parallelwegen voor langzaam verkeer aangelegd.

Fietstunnel Vredemakersweg in De Goorn
Deze fietstunnel ging op 30 oktober open. Lengte tunnel inclusief toe- en afritten: 125 meter. Lengte onderdoorgang: 27 meter. Het is een rechte tunnel.

Fietstunnel Westeinde in Berkhout/De Goorn
Deze fietstunnel ging op 10 september open. Lengte tunnel inclusief toe- en afritten: 149 meter. Lengte onderdoorgang: 27 meter. De tunnel heeft 2 bochten vanwege inpassing op omliggende wegen.

Fietstunnel Spierdijk in Spierdijk
Deze fietstunnel ging op 24 september open. Lengte tunnel inclusief toe- en afritten: 134 meter. Lengte onderdoorgang: 26 meter. De tunnel heeft 2 bochten vanwege inpassing op omliggende wegen.

Fietstunnel Wogmeer in Spierdijk
Deze fietstunnel ging 26 oktober open. De tunnel heeft niet echt een lengte. Het zijn 2 bakken aan beide zijden van de weg, verbonden met het gesloten deel. Lengte onderdoorgang: 33 meter. Hier was geen tunnel gepland, maar een voetgangersbrug met fietsgoot. Naderhand is er toch voor een tunnel gekozen en deze is ingepast. Hierdoor heeft de tunnel 4 bochten. Ook zijn er aan beide zijden voetgangerstrappen.

Fietstunnel Dorpsstraat in Obdam
Eigenlijk zou deze tunnel pas half december open gaan, maar de werkzaamheden verliepen zo voorspoedig dat hij al op 23 oktober open kon. Lengte tunnel inclusief toe- en afritten: 88 meter. Lengte onderdoorgang: 23 meter. Het is een rechte tunnel.

Fietstunnel Weerestraat in Obdam
Deze fietstunnel ging in april van dit jaar al open zodat fietsers niet langer hoefden om te fietsen. Nu wordt hij afgewerkt en is tot ongeveer 23 november afgesloten. Lengte tunnel inclusief toe- en afritten: 106 meter. Lengte onderdoorgang: 29 meter. Tunnel loopt schuin onder de provinciale weg N194 door. De tunnel heeft 2 bochten vanwege inpassing op omliggende wegen.