MEDEMBLIK – Stichting Ondernemersfonds Medemblik (SOM) heeft in het afgelopen jaar haar volledige fonds uitgekeerd aan gezamenlijke ondernemersinitiatieven die Medemblik en haar economie ten goede komen. Een aantal aanvragen bij het fonds betrof een bijdrage aan jubilea, festivals en de kerstverlichting in onze winkelcentra. Reden voor een feeststemming dus! Het ondernemersfonds kijkt terug op een succesvol jaar en wil tegelijkertijd ondernemers oproepen hun nieuwe aanvragen in te dienen voor 2024.

Waarom een ondernemersfonds?
Wanneer je geen ondernemer bent, kan het vreemd klinken; een fonds voor ondernemers. Wat is dat dan? Hebben ondernemers een fonds nodig? En toch, zonder dat je er soms erg in hebt, kom je de ondersteuning van dit fonds vaker tegen dan je denkt. Bijvoorbeeld in scholen of bij culturele instellingen. Het fonds is bijvoorbeeld vaak betrokken bij initiatieven die ook inwoners in een feeststemming brengen, zoals tijdens de decembermaand.

Hoe werkt het?
Een ondernemersfonds kun je het beste omschrijven als een stimuleringspot voor de lokale economie. Elke ondernemer binnen de gemeente Medemblik, die een bedrijfspand bezit of gebruikt, betaalt mee aan het fonds. Bij het indienen van aanvragen zijn er een aantal voorwaarden. De aanvragen dienen bijvoorbeeld meerdere ondernemers voordeel te geven, aanvragen mogen geen concurrentie opleveren voor andere ondernemers binnen de gemeente of ter ondersteuning dienen van een enkele ondernemer.

Feeststemming in 2023
Afgelopen jaar ontving de SOM verschillende aanvragen. Zo ondersteunde het fonds winkeliersvereniging de Molenhoek in Wervershoof, de nieuwe evenementen ‘Muziek & Eten aan het Water’ in Andijk en de Midzomerroute in Abbekerk. In Medemblik Stad en Wognum ondersteunde het fonds de ondernemersverenigingen en hielp zij de Medemblikker musea op weg met het opstellen van het rapport ‘leerlijn erfgoededucatie’. Met de aanvragen kon vorig jaar het volledige fonds worden benut en dat was wel een feestje waard, want het betekent dat het fonds goed gevonden wordt en dat de gelden op de juiste plekken terecht zijn gekomen.

Meer weten?
Het Ondernemersfonds Medemblik kijkt uit naar de nieuwe aanvragen voor het jaar 2024. Via de website is het doen van aanvragen voor ondernemers heel eenvoudig. De toegekende aanvragen en de verdeling per kern en sector worden jaarlijks verwerkt in de uitgave ‘Terugblik’. Geïnteresseerden kunnen het boekje ter inspiratie bekijken op www.ondernemersfondsmedemblik.nl.