NOORD-HOLLAND - Dat het droge weer van de afgelopen tijd veel hinder met zich meebrengt blijkt uit de grote hoeveelheid bos- en duinbranden in de provincie, maar er komt nu een nieuw probleem bij kijken. De aanhoudende droogte kan namelijk een sterke rioollucht op straat gaan veroorzaken.

Meerdere gemeenten van onze provincie waarschuwen al voor dit verschijnsel, wat veroorzaakt wordt door een tekort aan water in de riolering van straten. Zowel de gemeente Heemstede als de gemeente Stedebroec geeft haar inwoners advies over hoe dit probleem op te lossen is.

Oorzaak
De rioollucht krijgt de kans om zich buiten het riool te verspreiden, doordat het stankslot van de straatkolk (het 'putje' waarmee regenwater afgevoerd wordt) droog is komen te staan. De oorzaak hiervan is in dit geval de langdurige afwezigheid van regen.

Het stankslot dient, zoals de naam al suggereert, als een soort slot van water dat de stank uit het riool tegen moet houden. Wanneer er geen water is, heeft de rioollucht vrij baan om via de straatkolk de open lucht in te gaan.

Oplossing
Het probleem is gelukkig relatief makkelijk op te lossen en er hoeft geen loodgieter bij te komen kijken. Wanneer je last hebt van een rioollucht in je straat moet je minimaal twee emmers water in de straatkolk gooien. Deze staat dan niet meer droog, waardoor de rioollucht weer tegengehouden kan worden.

Indien deze oplossing niet werkt, kan je een melding doen bij je gemeente. Zij lossen het dan voor je op.