HOOGKARSPEL - Op het vierde Noord-Hollands Plattelandsparlement dat dit keer in het gemeentehuis van Drechterland gehouden werd bogen bijna 130 mensen zich over de leefbaarheid van de dorpen. Actieve dorpsbewoners, bestuurders en ambtenaren gingen na wat er moet gebeuren om de veiligheid en vitaliteit van het platteland in stand te houden. De inzichten waren nuchter en reëel: ga na wat nodig is, zoek de samenwerking en maak gebruik van de ruimte in wet- en regelgeving die er is. Vaak kan meer dan je denkt. Dat leren de tientallen succesvolle burgerinitiatieven.

Voorzitter Nico Bijman van organisator Dorpswerk Noord-Holland zei het in zijn welkomstwoord: dorpsbewoners zijn altijd al gewend om de handen uit de mouwen te steken om in het dorp prettig te kunnen wonen, te werken en te recreëren. Maar ontwikkelingen als vergrijzing, beperkte nieuwbouw en het wegvallen van voorzieningen en buslijnen vragen om serieuze ondersteuning van de overheid. Actieve dorpsbewoners kunnen niet alleen voor duurzame oplossingen zorgen, al zijn ze regelmatig initiatiefnemers van succesvolle projecten in de zorg, het vervoer, woningbouw en energie.

Mobiliteit essentieel voor platteland
De overheid stimuleert participatie, aldus de aanwezige gedeputeerde Joke Geldhof. “De nieuwe Omgevingswet geeft daarvoor de ruimte. Wij hebben Noord-Hollanders gevraagd hoe ze hun provincie naar de toekomst toe zien. Die verwachtingen hebben we verwerkt in onze Omgevingsvisie.” Verrast nam ze de nieuwe brochure uit handen van Nico Bijman in ontvangst met inspirerende vervoersinitiatieven op het platteland, zoals buurt- en belbussen. Voorbeelden van lokale successen door de inzet van veel vrijwilligers. “Zonder aanvullend openbaar vervoer komen ouderen en scholieren moeilijker op hun plek van bestemming. Dat is niet de bedoeling. Vandaar deze brochure.”

Hoe word je 100 op Marken?

In 14 workshops ging men de verdieping in. Over het starten van een bouwproject, zoals in Westwoud of De Rijp. Of het maken van een dorpsvisie, zodat je als dorpsraad Zwaagdijk West weet waaraan te werken. Inwoners van Marken vertelden over hun zorgproject ‘Hoe word je 100 op Marken?’ en de 17-jarige Rodney Stolk van Texel liet in zijn workshop ‘Generaties in dialoog’duidelijk weten dat jongeren niet zitten te wachten op vergaderingen. “Wij appen en nemen zo ook uitstekende beslissingen’, aldus de voorzitter van het Jong Texelfonds.. Natuurlijk kon men ook bij het VSBfonds, de Rabobank en de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij terecht voor verenigingsondersteuning. De adviseurs en bestuursleden van Dorpswerk Noord-Holland werden meermalen benaderd met vragen. “Het platteland is volop in beweging. We bewegen graag mee. Er is genoeg te doen”, aldus Nico Bijman.

Meer informatie:
www.dorpswerknh.nl

Wil Spanjer,
wilspanjer@quicknet.nl
06 2320 4240