WIJDENES - Reddingstation Wijdenes heeft vorige week de nieuwe reddingboot in ontvangst genomen. Vandaag vond de doop plaats en werd de naam onthuld. De nieuwe reddingboot is compleet uitgerust voor optimale hulpverlening op het Markermeer.


Fondsenwerving

Anderhalf jaar geleden begon de fondsenwervingsactie voor een nieuwe reddingboot. Afgelopen juli konden we bekendmaken dat het was gelukt: Reddingstation Wijdenes heeft een nieuwe boot! In de weken daarna is er hard gewerkt aan het schip. Het schip heeft een complete refit ondergaan en is opnieuw bestickerd in herkenbare kleuren.

De herkomst van de naam
Arend-Jan Bruin is al sinds het prille begin in de jaren 80 tot aan zijn overlijden in 2019 als schipper nauw betrokken geweest bij het reddingstation. Na zijn varende periode is hij doorgegaan als instructeur. Om de traditie ‘nieuwe reddingboten vernoemen naar zeevogels’ voort te zetten én om de wens van de vrijwilligers in te willigen om met de nieuwe naam te verwijzen naar Arend-Jan, is gekozen voor ‘De Arend’ als scheepsnaam.

Twee dopers
De boot werd gedoopt door 2 personen: Adri Davelaar en Beata Bruin. Adri Davelaar is altijd van zeer grote waarde geweest voor het reddingstation. Zowel bij de oprichting als voor het algehele bestaansrecht van Stichting Reddingstation Wijdenes heeft hij een grote rol gespeeld. Hier zijn wij hem nog altijd zeer erkentelijk voor.

Aangezien de nieuwe reddingboot vernoemd is naar haar overleden echtgenoot is er voor gekozen om Adri te laten vergezellen door de weduwe van Arend-Jan, Beata Bruin.

Optimale hulpverlening Markermeer
De nieuwe reddingboot is een C-RIB30 van Technomarine. De reddingboot is 9.15 meter lang en 2,50 meter breed. Het schip wordt voortgestuwd door twee Evinrude buitenboordmotoren van ieder 250 PK. Het schip heeft een snellere uitruktijd en is hierdoor eerder ter plaatse bij spoed.

Door de werkruimte aan boord is het schip breder inzetbaar. Het kan meerdere slachtoffers vervoeren en andere hulpdiensten kunnen makkelijker mee aan boord. Ook is het schip minder storingsgevoelig en gemakkelijker te onderhouden. Verder is De Arend voorzien van moderne communicatie- en navigatieapparatuur en beschikt de reddingboot over sonar. Sonar kan gebruikt worden om drenkelingen onder water op te sporen.

De Arend zal na een intensieve trainingsperiode worden ingezet voor de hulpverlening op het Markermeer.