MEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen aan het IJsselmeer bij Medemblik, is een van de deelnemende musea aan de Nationale Museumweek. Het thema is dit jaar: Open je Wereld! Ons pronkstuk is het model dat modelbouwer Cor Donker maakte van de Rocket, een van de eerste stoomlocomotieven ter wereld. Stoomtreinen stelden mensen in staat naar verre oorden te reizen en de wereld te verkennen.

Het potentieel van de stoomtreinen en de aanleg van het spoorwegennetwerk in de 19e eeuw vormden de aanzet tot de meest betekenisvolle ontwikkeling van de Industriële Revolutie en de expansie van de moderne wereld. De Rocket, gebouwd door Stephenson in 1829 in Newcastle, was de eerste ‘moderne’ stoomlocomotief, waarbij de meest geavanceerde technieken gebruikt werden. De Rocket was in de Rainhill Trials, een wedstrijd gehouden in 1829 om een stoomlocomotief te kiezen die gebruikt kon worden voor de Liverpool and Manchester Railway het snelst en werd tot winnaar uitgeroepen.

Onder Stoom
Wil je ontdekken hoe de stoommachine de wereld veranderde en de stoomlocomotief hieraan bijdroeg? Bezoek dan het Stoommachinemuseum tijdens de Nationale Museumweek en laat je betoveren door de magie van stoom. Op zaterdag 9 en zondag 10 april is het museum onder stoom en kun je de robuuste machines in werking zien. Bij de expositie ‘Nederland op Stoom!’ tonen tientallen bewegende stoommodellen in een audiovisuele show hoe de stoommachine halverwege de 19e eeuw Nederland veroverde. De Rocket, weliswaar niet Nederlands, markeert een mijlpaal bij de introductie van stoom in het transportwezen en verdient een ere-plek in de tentoonstelling.

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik Tel: 0227 544732
Kijk voor het actuele (stoom)programma en toegangsprijzen op www.stoommachinemuseum.nl