MEDEMBLIK - Op zaterdag 11 en zondag 12 mei draaien niet alleen de wieken van traditionele molens, maar ook gemalen openen hun deuren en kunnen bezoekers een indruk krijgen van de waterhuishouding in ons land. Waterafvoer is van levensbelang, bemaling en gemalen zijn daarbij onmisbaar. Bij het Stoommachinemuseum gaan we pompen en malen met ons stoomgemaal ’Vier Noorder Koggen’. Er zijn dit weekend diverse maaldemonstraties met de oorspronkelijke pompinstallatie van het gemaal. Deze heeft een capaciteit van 450.000 liter water per minuut! Het gemaal heeft tot 1975 meer dan 100 jaar actief dienst gedaan. Het heeft er voor gezorgd dat de Westfriezen droge voeten hielden.

In een tent op het museumterrein staan watertafels, waarmee (jonge) bezoekers kunnen ontdekken hoe land drooggemalen wordt. Van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier worden diverse films vertoond, zoals over waterbergingen in West-Friesland, over gemalen en hoe te leven met water, maar ook hoe je een tuin aanlegt die zoveel mogelijk regenwater vasthoudt.

Superstoomdagen:
Tijdens de Gemalendagen worden buiten in de machinetuin diverse machines onder stoom gebracht, zoals de hijskraan, locomobiel, asfaltmachine en raamzaag, waarmee hele boomstammen tot planken gezaagd worden die te koop zijn.

Museumrondvaart door het Land van Water en Stoom
Tijdens het Gemalenweekend biedt het museum een Water & Stoom-arrangement aan voor een aantrekkelijk tarief. Voor slechts € 13,- voor volwassenen en € 10,- voor jongeren tot 18 jaar kunnen bezoekers het museum bezoeken én deelnemen aan een vaartocht. Museumkaarthouders betalen € 8,- en mogen daarbij gratis het museum bezoeken. In een klein uur neemt schipper Rob Smak van de Koggevaarder de passagiers mee langs de mooiste plekken en vertelt daarbij graag over de omgeving. Zowel op zaterdag als zondag vertrekken er vanaf het museum rondvaarten om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen maximaal 20 passagiers mee. Reserveren is gewenst op 0227-544732 of per e-mail info@stoommachinemuseum.nl Indien er nog plaatsen over zijn kunnen bezoekers ter plekke een combinatiekaartje kopen.

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik
Telefoonnummer: 0227 544732
www.stoommachinemuseum.nl

Openingstijden:

dinsdag t/m zondag 10 uur tot 17 uur. In schoolvakanties ook op maandag geopend.

Toegangsprijzen:
Jongeren (4-18 jaar) € 5,00
Volwassenen € 8,00
Museumjaarkaarthouders Gratis