ENKHUIZEN - Bij nachtvlinders denkt u misschien aan de feestende uitgaanders die van alcohol houdende nectar genieten en zich tot de kleine uurtjes van de dag met elkaar bezig houden. Dit bedoelen we niet. Toch, het ’s avonds om de nectar uit te gaan hebben ze gemeen. De meeste nachtvlinders houden een zeer verborgen leefwijze. Als het donker wordt vliegen ze op zoek naar nectar en een geschikte partner. Overdag zitten ze in rust op bijv. een boomstam, in kieren en onder bladeren. Door hun schutkleuren verdwijnen ze in de omgeving en zo ontsnappen ze aan onze ogen en ook aan de ogen van hongerige vogels en andere insecten eters.

Het bestuderen van deze vlinders gebeurt dan ook ’s nachts. Bij schemering wordt het doek gespannen en de lamp gaat aan. De vlinders komen er op af en ze worden in schaaltjes verzameld, gedetermineerd en geteld.Sinds een aantal jaren is er een fanatieke werkgroep die regelmatig ’s nacht actief is. Intussen weten ze al meer dan 500 vlinders op naam te brengen. Het bestuderen van de nachtvlinders in ons gebied is een relatief jonge tak van sport. Het kost je immers je nachtrust. Maar opmerkelijk genoeg levert het de meest prachtige waarnemingen en verscheidenheid op. Als we in ons (Oostelijke) West-Friesland zo’n kleine 20tal dagvlinders kennen, staat de teller van dit jaar al op 450 soorten nachtvlinders. Zeer de moeite dus om deze diergroep nader te bestuderen. Misschien ontdekken we vanavond een nieuwe soort voor ons gebied!

De vlinderwerkgroep van de KNNV (vereniging voor veldbiologie) afd. Hoorn houdt zich sinds enkele jaren bezig met de inventarisatie van de nachtvlinders in de regio en intussen is er veel ervaring en deskundigheid verworven. Op vrijdagavond 31 augustus komen zij naar MEC De Witte Schuur. De omgeving binnen het plantsoen en de heemtuin biedt een uitzonderlijk goede plek voor vlinders. We hopen dat het weer ook meewerkt. Belangstellenden zijn van harte welkom. De ervaring leert dat de mooiste nachtvlinders pas na middernacht gevangen worden. Bij slecht weer wordt de avond verzet. Aanmelding is niet noodzakelijk. Iedereen is van harte welkom vanaf 22.00 tot ongeveer 01.00

Kijk hier voor meer info.