STEDE BROEC - De muziekschool Stede Broec is failliet verklaard. Door de nieuwe subsidieregeling van hun gemeente kwam de school financieel in de knoop. Maar liefst 600 particuliere leerlingen komen op straat te staan en moeten op zoek gaan naar een andere muziekschool.


Directeur van de school Rolf Keur had in maart nog hoop dat ze er met de gemeente uit zouden komen. De maand juni was de uiterlijke deadline voor de school om een beslissing te nemen. Ook zullen de muzieklessen bij 20 basisscholen in West-Friesland ophouden, omdat deze door de school worden verzorgd.

"De curator belde op 16 juni dat ze het overnemen en dat we dus officieel falliet zijn. We hebben eerste alle docenten en leerlingen op de hoogte gebracht. Het is ontzettend jammer", vertelt Keur in een reactie aan NH Nieuws.

Ander beleid
De school kreeg een vaste subsidie van 126.000 euro, maar de gemeente heeft besloten het beleid aan te passen. De gemeente kiest voor deze regeling, om het muziekonderwijs meer naar de scholen te brengen en meer kinderen in aanraking te brengen met muziek.

De subsidie blijft gelijk maar nu kan iedereen aanspraak maken op dit bedrag, waardoor de school automatisch minder krijgt. Dit was voor de school niet financieel haalbaar. De kosten van docenten en de WOZ-waarde van de gebouwen zorgen ervoor dat ze het niet gaan redden.

Keur benadrukt dat de lessen voor dit schooljaar nog afgemaakt kunnen worden. "We laten geen wanorde achter maar ik vind het wel een verarming. Geen voorspeelavonden meer of samen met collega's spelen en diploma-uitreikingen voor de kinderen."

Toch is er ook goed nieuws. Volgens Keur zijn sommige docenten bezig om te kijken of ze als docentencollectief verder kunnen.

Protest
In september vorig jaar protesteerde de school muzikaal op het gemeentehuis tegen het voorstel voor een nieuwe subsidieregeling. NH Nieuws maakte daar destijds een item van.