HOORN - Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn heeft in 2020, net zoals veel andere bedrijven en in stellingen, te lijden gehad onder Corona. In plaats van de ruim 50.000 bezoekers in 2019 trok het in 2020 slechts 31.000 bezoekers, een teruggang van 40 %. Toch is het museum niet ontevreden over het jaar en kijkt het positief naar de toekomst.

Het museum moest in 2020 de deuren tijdens drie periodes sluiten (totaal zelfs 18 weken) en moest ook vooraf reserveren invoeren. Daarbij durfden veel museumbezoekers, en zeker de oudere doelgroepen, nog niet op pad. Ook kwamen er dit jaar weinig groepen (schoolklassen, bedrijfs- en familie-uitjes) naar het museum. Hoewel juli en augustus nog aardig wat bezoek opleverden, bleef de aanloop in het najaar achter.

Bezoekers: "Veilig museum"
De bezoekers vonden de voorzieningen die het museum vanwege Corona had getroffen zeer goed. Uit een enquête bleek dat men zich veilig en gastvrij voelde. Het museum had een éénrichtingsverkeer ingesteld, uitgebreide schoonmaak-maatregelen genomen en voor bezoekers en medewerkers voorzieningen getroffen.

Ruim een ton minder inkomsten
Het Museum van de 20e Eeuw heeft gebruik gemaakt van landelijke steunmaatregelen en van twee fondsen een bijdrage mogen ontvangen. In totaal heeft het museum € 110.000,- minder inkomsten dan in 2019. Door tentoonstellingen te verlengen is op kosten bespaard en via de webshop www.museumhoorn.com hebben extra verkopen nog voor wat inkomsten tijdens de lockdowns gezorgd. Het museum hoopt nog op steun van gemeente en provincie, bv door vermindering van de huur. Het museum huurt een deel van de voormalige gevangenis op het Oostereiland van de gemeente Hoorn.

Toch positief over 2021
Ondanks alles kijkt het Hoornse museum positief naar het nieuwe jaar. Men hoopt dat de twee nieuwe tentoonstellingen weer voor veel aanloop zorgen. Vlak voor de december-lockdown startte al de expositie over 50 jaar Jan, Jans en de Kinderen. En in februari opent de tentoonstelling Kijkbuiskinderen over 70 jaar kindertelevisie in Nederland. Men hoopt op 20 januari de deuren van het museum weer te open. Blijf op de hoogte via www.museumhoorn.nl