HOORN - In het tweede Corona-jaar trok het Museum van de 20e Eeuw bijna 30.000 bezoekers. Gezien de omstandigheden, bijna de helft van 2021 moest het museum dicht, is het museum tevreden over dit resultaat. In een normaal jaar trekt het museum zo’n 55.000 bezoekers, in het eerste Corona-jaar 2020 zo’n 31.000 bezoekers. Gelukkig bleven de bezoekers ook dit jaar enthousiast en is de continuïteit niet in gevaar.

Directeur Hans Stuijfbergen baalt uiteraard wel van de lockdowns die ook het museum treffen. “Dat is vervelend voor onze medewerkers, zeker ook de 75 vrijwilligers, maar dit wil je ook niet voor je bezoekers. De planning van tentoonstellingen wordt ook lastig en je moet natuurlijk nog meer op de uitgaven letten. We hebben de huidige succesvolle exposities kunnen verlengen: “70 jaar Kindertelevisie” blijft tot de zomer van 2022 en “50 jaar Jan, Jans en de Kinderen” is verlengd tot en met de voorjaarsvakantie. Die trekken nog steeds veel bezoekers en ze verlengen scheelt in de kosten. We hopen weer snel open te kunnen maar of dat al op 15 januari is blijft ook voor ons spannend.”

Voor de Nederlandse musea werd 30 tot 60 procent verwacht van het museumbezoek dat er voor corona was, dus het Museum van de 20eEeuw doet het in dat licht zeker niet slecht. In de maanden juli en augustus was het zelfs druk. Alleen het groepsbezoek, en dus ook schoolklassen, bleef logischerwijs sterk achter. Door extra in te zetten op online-verkoop van de artikelen uit de MuseumShop, via de eigen webshop én dit jaar ook via Bol.com, bleven die inkomsten goed. Met kaartverkoop en bijdragen voor Museumkaart-bezoeken kwam uiteraard veel minder binnen.