ENKHUIZEN - Van 16 november 2018 tot en met 5 mei 2019 is in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen de bijzondere fotografie tentoonstelling Mooi samen te zien. Fotografen Koos Breukel en Sander Troelstra brengen de portretten van het verenigingsleven rond de voormalige Zuiderzee in beeld. Journalist Thijs Broer beschrijft de soms heel persoonlijke verhalen achter de (groeps-) portretten.


Speciaal voor deze tentoonstelling organiseert het museum van november 2018 tot en met maart 2019 een aantal activiteiten, dat nauw aansluit op deze tentoonstelling. Van een workshop portretfotografie en een college ‘Het geheimzinnige portret’, tot een wandeling over het historische verenigingsleven in Enkhuizen; voor ieder wat wils. Tijdens het openingsweekend pakt het museum meteen uit met een persoonlijke ontmoeting met de fotografen en een interactieve rondleiding door Enkhuizen.

Zaterdag 17 november, 11.00 – 12.00 uur
Interview Mooi samen met Koos Breukel en Sander Troelstra door Thijs Broer

Wat beweegt mensen om in deze tijd lid te worden van een vereniging en zich er soms jarenlang voor in te zetten? Hoe zijn hun persoonlijke verhalen verweven met die van hun vereniging? En wat hebben de leden van al die oude en nieuwe clubs gemeen, langs de kusten van de vroegere binnenzee? Thijs Broer, die zelf zo nu en dan mee reisde, ontlokt Koos Breukel en Sander Troelstra de mooiste verhalen. Een betere introductie op de fototentoonstelling kun je niet krijgen!

Maximaal 80 personen, kosten € 17,50 exclusief entree voor het Zuiderzeemuseum.
Aanmeldingen via de Vrije Academie vrijeacademie.nl

Zondag 18 november, 14.00 - 16.00 uur
Het verenigingsleven toen en nu

Na een interactieve rondleiding door de tentoonstelling Mooi samen door een museumdocent, neemt de vereniging Oud Enkhuizen je mee door Enkhuizen voor een wandeling over het historische verenigingsleven in deze stad. Een mooie combinatierondleiding die twee uur duurt.
Maximaal 20 personen, vol=vol, met een entreeticket voor het Zuiderzeemuseum kun je gratis deelnemen aan de rondleiding.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2016 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2017 heeft het museum deze hoge waardering behouden.