BOVENKARSPEL - Zondag 2 september houdt gastecoloog en bodemonderzoeker Matty P. Berg een wandelcollege over bodemdieren voor alle leeftijden in het Streekbos. Start van deze gratis activiteit om 14.00 uur bij het IVN in het Streekbos Paviljoen, Veilingweg 21a Bovenkarspel.

Bodemleven: net zo rijk als tropisch regenwoud
Kronkelende wriemelaars zijn er genoeg in Het Streekbos. Onder stenen of boomstronken leven o.a. springstaarten, duizendpoten, miljoenpoten en pissebedden naast elkaar. En wat we verder nog tegenkomen, denk aan, salamanders, slakken of gallen. Ze houden van donkere, vochtige plekken met rottende bladeren en schimmels. Daar zijn ze dol op! Het lastige is dat er zoveel groepen en soorten zijn, maar de verschillende groepen zullen worden voorgesteld.

Pissebedden is een van meest algemene groep van bodemdieren. Het zijn kreeftachtigen, net zoals garnalen, kreeften en krabben. Er zijn ook veel soorten die in het water leven. Al hebben hun naam niet mee, het zijn erg interessant en nuttig dieren, want het zijn wereldwijd de opruimers van natuurlijk afval. In Afrika zijn er soorten die als chips worden gegeten!