WEST-FRIESLAND - Protest of steun zoeken het is net hoe je wilt zien. Want zodra de gebiedsvisie West-Friesland wordt uitgerold worden de gemeente betrokken in de stikstof of natuurdiscussie. Daarom heeft de afdeling LTO Noord West-Friesland de contacten gezocht in de vorm van een protest om de gemeente de negatieve gevolgen van de stikstofdiscussie die voorligt van het platteland onder de aandacht te brengen. Statenlid Willemien Koning was bij het protest van Opmeer aanwezig. 14 juli waren de gemeente Hoorn, Medemblik, Koggenland en Opmeer aan de beurt


De burgemeester van Opmeer zei direct toen het bestuur van de LTO met een bak met groenten, fruit en bollen bij het gemeentehuis kwam: "Het gaat toch alleen over koeien". Was dit maar waar. Het gaat over alle agrariërs en daarmee alle aanverwante bedrijven. 10% van de werkzame mensen werkt in de agrarische sector of een aanverwante sector. Denk aan vrachtverkeer, loonwerkesr, machinebouwers enz.

West-Friesland is een van de meest innoverende gebieden van Nederland. Ook hebben zij de kringloop al behoorlijk op orde door steeds met gronden te ruilen zodat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de stoffen die in de grond zitten en daarmee de planten versterken. Een gezonde plant heeft minder last van schimmels en luizen. Hierdoor hebben de producten van de land en tuinbouw de kleinste voetprint in de gehele wereld. Verder zijn er veel gebieden ingekleurd die grenzen aan een stikstof ongevoelig gebied.De onzekerheid is groot. Bij elke gemeente sloten agrariërs aan om duidelijk te laten merken dat de top down regelgeving niet kan en dat er samen moet worden gepraat. Elke gemeente heeft een stukje unieke landbouw. De LTO wil graag in gesprek over de land en tuinbouw in elke gemeente zodat men weet wat er in de gemeente speelt. Deze handschoon werd door elke gemeente aangenomen. Hoorn als regio hoofdstad wil ook graag dat de raadsleden op bezoek gaan bij agrariërs want het kennisniveau over de agrarische sector is laag. Dit komt omdat de interesse er niet is maar de veranderingen in de agrarische sector gaat zo snel dat het voor iemand die wat verder van deze sector afstaat het niet kan volgen. De LTO heeft aangeboden weer een agrosafari te organiseren voor alle raadsleden. Door samen voor een mooi West-Friesland te gaan zal de agrarische sector zich gesteund voelen. Door samen te werken en elkaar te vinden kunnen we ook de verschillende vraagstukken die over het landelijk gebied gaan ook oplossen.

De gemeente Opmeer heeft een brief verzonden naar minister Staghouder en van de Wal en naar de minister President Rutte. Met deze brief willen ze aandringen op een goed overleg met de landbouwsector om uit deze impasse te komen.