MEDENBLIK - Op zondag 13 januari 2019 houdt het Stoommachinemuseum in Medemblik een lezing over het gemaal Cruquius. De heer Marius Thijssen, rondleider bij het gemaal, vertelt over de geschiedenis van de Haarlemmermeer en de noodzaak om dat gevaarlijke water droog te malen.

“Waterwolf” zo werd de Haarlemmermeer ook wel genoemd. Dit monster dreigde bij zuidwester stormen ook Amsterdam en Halfweg te verslinden. Er waren al heel lang plannen om de Haarlemmermeer droog te malen, maar vanwege de grootte van deze droogmakerij gebeurde dit pas halverwege de negentiende eeuw. Oorspronkelijk zou men maar liefst 200 windwatermolens nodig gehad hebben, maar er werd voor drie stoomgemalen gekozen.Daarvan is Cruquius nog het enige gemaal met de oorspronkelijke pompinstallatie.Binnen in het prachtige gebouw staat een Engelse stoommachine die uniek is in de wereld.Zelfs de Britten komen speciaal naar Nederland om hem te zien.


De lezing ‘het Gemaal Cruquius’ vindt plaats op zondag 13 januari 2019 vanaf 14.00 uur in het Stoomtheater van het Stoommachinemuseum aan de Oosterdijk 4 in Medemblik.Toegang bedraagt vijf euro, contant te voldoen voor aanvang van de lezing.Museumkaarthouders en leden van de Vereniging Vrienden van het Nederlands Stoommachinemuseum hebben gratis toegang. Reserveren is niet verplicht maar wel gewenst via

info@stoommachinemuseum.nl of 0227-544732.

Meer informatie over het museum: www.stoommachinemuseum.nl