WEST-FRIESLAND - Op zondagmiddag 15 juli is er tweemaal een lezing over de gevaren waar weidevogels mee te maken hebben. Marco van der Lee van het IVN vertelt hier over om 14.00 en 15.30 uur en laat daarbij beeldmateriaal zien.

Ook de weidevogels rond het Rundveemuseum en heel West-Friesland hebben hier mee te maken. De predatie van weidevogels is actueel: als eieren en kuikens van weidevogels worden opgegeten door roofdieren, is er sprake van predatie. Dat doen bijvoorbeeld vossen, marters en ratten. Maar ook katten en andere vogels maken zich hieraan schuldig. Er zijn nog meer problemen waar de vogels mee te maken hebben, een kleiner leefgebied is er daar één van. Is het gunstig om weidevogelkerngebieden te hebben? Moeten vossen worden afgemaakt? En wat doen boeren om het vogelbestand in stand te helpen houden? Er wordt gewerkt aan allerlei oplossingen, maar werkt dat ook?

Op deze vragen gaat Marco van der Lee antwoorden geven. Behalve de problematiek is er ook voor en na de lezing in en rond het Rundveemuseum te genieten van wat wel goed gaat in de natuur. De expositie in de potstal met als onderwerp “Akkers en bijen, vogels en weiden” sluit daar mooi bij aan.

Het Rundveemuseum Aat Grootes is elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag geopend van 13.00 tot 16.30 uur en is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree bedraagt 3,50 euro, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen 1,50. Vrienden van het museum hebben vrij toegang.

Voor meer informatie: www.rundveemuseum.nl