MEDEMBLIK - Zaterdag 30 maart 2019 organiseert Stichting Dalisay Recovery de tweede lezing van Dr. Greta Noordenbos over het motiveren voor herstel van een eetstoornis. De lezing wordt gehouden in Inloophuis Medemblik, aan de Oosterhaven 11 te Medemblik.

Dr. Greta Noordenbos is senior onderzoeker en docent bij Klinische Psychologie van de Universiteit in Leiden en is nauw betrokken bij Stichting Dalisay Recovery, welke opgericht is na het overlijden van de 15-jarige Dalisay de Boer. Zij overleed helaas aan de gevolgen van anorexia en aanverwante problematiek. In 2017 besloot zij helaas uit het leven te stappen. Haar ouders willen haar droom waarmaken middels deze stichting. Stichting Dalisay Recovery Informeert, Inspireert en verbindt. Deze lezing is voor iedereen toegankelijk en toegang is gratis.

MOTIVEREN VOOR HERSTEL VAN EEN EETSTOORNIS: HOE DOE JE DAT?
Waarom is het zo moeilijk voor mensen met een eetstoornis om gemotiveerd te raken voor herstel? Komt er ooit een moment waarop ze wel gemotiveerd raken? Welke motiveringsstrategieën kunnen ingezet worden om hen te motiveren? Wat werkt wel en wat niet? Deze vragen staan centraal in de lezing die dr. Greta Noordenbos op 30 maart zal geven bij de Stichting Dalisay Recovery in Medemblik.

In deze lezing wordt duidelijk gemaakt dat de motivatie voor herstel sterk samenhangt met de fase waarin eetstoornispatiënten zitten. Bij het begin van de eetstoornis zijn ze vaak helemaal niet gemotiveerd om te herstellen, maar als de lichamelijke, psychische en sociale problemen toenemen willen ze vaak wel dat hun klachten verminderen, hoewel ze nog wel bang blijven om meer te eten en aan te komen in gewicht.

Hoe kunnen ouders en behandelaars iemand met een eetstoornis het beste motiveren voor verbetering? In deze lezing worden voorbeelden gegeven van de meest bekende motiveringsstrategieën, zoals motivationeel interviewen, het afwegen van de voor- en nadelen, het schrijven van een brief aan de eetstoornis als vriend of als vijand en het maken van een toekomstscenario met en zonder eetstoornis. Ook gesprekken met ervaringsdeskundigen die zelf een eetstoornis hebben gehad en hiervan goed hersteld zijn kunnen motiverend zijn.

Van groot belang is dat de doelen en de inhoud van de behandeling voor eetstoornis patiënten motiverend zijn voor hun herstel. Om gemotiveerd te worden en te blijven is het belangrijk dat de behandeling niet alleen gericht is op de verbetering van het eetgedrag en het gewicht, maar ook ingaat op de achterliggende problemen en gericht is op het verkrijgen van meer zelfvertrouwen en een positieve lichaamsbeleving. Daarnaast is het wenselijk om te werken aan vermindering van zelfkritiek, het beter leren uiten van emoties en het verbeteren sociale contacten. Na afloop van de lezing is er gelegenheid tot vragen en discussie.

Vanaf 13.00 uur is er een inloop met koffie en thee en iets lekkers. De lezing start om 13.30 uur. Aanmelden voor de lezing is verplicht via info@dalisayrecovery.nl.
Kijk voor meer informatie op de website www.dalisayrecovery.nl