MEDEMBLIK - Het is een groot vraagstuk op de middelbare scholen in Nederland en ook op SG De Dijk in Medemblik: Kunnen we de leerlingen van groep 8 en hun ouders in januari wel ontvangen tijdens onze jaarlijkse open dagen? Het antwoord daarop laat nog op zich wachten, maar ondertussen zaten de mavoleerlingen van De Dijk niet stil. Voor hun ‘Meesterproef’ voor het examenvak Technologie & Toepassing ontwikkelden vierdejaars leerlingen Britt, Benthe, Batseba en Nyla een virtuele tour om daarmee groep 8 leerlingen een goede indruk van hun eigen school te geven. Dit deden ze in samenwerking met Vitasys Automatisering uit Zwaagdijk. Directeur Lars Beenen van De Dijk is zeer enthousiast: ‘Toevalligerwijs presenteerden de leerlingen hun eindproduct in de week dat op SG De Dijk de productie van een officiële interactieve rondleiding van start gaat. Die wordt in januari opgeleverd, maar tot die tijd is de 3D-rondleiding van de examenleerlingen een heel goed alternatief om een kijkje te nemen op onze school.’ De virtuele tour is vanaf heden te zien op www.sgdedijk.nl.


Technologie & Toepassing
Op De Dijk kunnen onderzoekende mavoleerlingen kiezen voor het (examen)vak Technologie & Toepassing (T&T). Dat is uniek in Noord-Holland, want op slechts 24 scholen in Nederland wordt dit vak gegeven. Bij T&T werken de leerlingen veel samen aan projecten en ontwikkelen zij allerlei technische vaardigheden. De leerlingen werken met echte opdrachten van bedrijven zelf naar een eindproduct toe, waar altijd Technologie bij betrokken is.

Match2Work
De virtuele tour is ontwikkeld binnen het project Match2Work. Docente T&T Carolien van Diepen: “Daarin laten we de leerlingen ondernemend leren en werken nauw samen met diverse bedrijven in de regio. We gaan op bedrijfsbezoek en de leerlingen worden begeleid door een medewerker van het bedrijf waar ze een opdracht doen. Die contacten onderhouden ze helemaal zelf. Daarom is dit vak een mooie voorloper voor het MBO, waar dezelfde werkwijze wordt gehanteerd.”

Binnen Match2Work zijn meerdere opdrachten gerealiseerd. Bij Wrap My Bike maakten leerlingen een reclamefilmpje en zochten ze uit hoe reclame gemaakt wordt op social media. Bij de Bibliotheek in Medemblik hebben ze een ontwerp voor de inrichting van het Digilab gemaakt. Bij Spataro Chocolaterie & Patisserie dachten de leerlingen na over de inrichting van een nieuwe winkel.

Vitasys Automatisering was uiteindelijk de partner waar de vier leerlingen een virtuele tour mochten ontwikkelen. De dames hebben de tour helemaal zelf bedacht en in elkaar gezet. En ook de foto’s hebben ze zelf genomen, in samenwerking met Vitasys. Carolien van Diepen: “Als dan blijkt dat het eindresultaat zo goed is, dat we het ook echt kunnen gebruiken in de communicatie van de school, is dat zowel voor mij als docent áls voor de leerlingen zelf een enorme opsteker!”

Open dagen
De open dagen van SG De Dijk staan gepland op 12, 13, 14 en 15 januari en 13 februari. Vooralsnog gaan deze door, met inachtneming van de voorschriften van het RIVM. Dat betekent dat er een aangepast programma is vastgesteld en geïnteresseerden zich vooraf moeten inschrijven op www.sgdedijk.nl. Mochten er door corona nieuwe maatregelen worden afgekondigd, waardoor de plannen of data zullen wijzigen, dan wordt iedereen daar persoonlijk over geïnformeerd. Tevens wordt dat gecommuniceerd op de website en social media van SG De Dijk.