ENKHUIZEN - In de herfstvakantie – 16 tot en met 24 oktober – strijkt de Oudhollandse kermis weer neer in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Geniet met de hele familie van de gratis kermisattracties uit de jaren 20. Start jij in de tunnelbaan of zwier je liever op de luchtschommel? Hoe hard kun jij slaan op de kop van Jut? En ben je eindelijk uitgedraaid in de carrousel? Dan vind je nog heel veel andere leuke, leerzame en bijzondere activiteiten in het Zuiderzeemuseum.

Kom zwieren, zwaaien en rondjes draaien op de Oudhollandse kermis. Stap in de zwanenzweefmolen of kies een scheepje in de bootjesdraaimolen. Benieuwd naar de toekomst? De waarzegsters ontvangen graag kinderen (tot en met 12 jaar) in hun waarzegwagon. Trek tussendoor? Dan eet je een heerlijke suikerspin of een zak popcorn. De kermis en het museum zijn dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur (op zaterdag 23 oktober ook van 18.00 tot 21.00 uur) en de kermisattracties zijn gratis toegankelijk. Voor meer informatie: zuiderzeemuseum.nl.

Poppenkastvoorstellingen herfstvakantie

Kom kijken naar de bekende poppenspeler Egon Adel van de Poppenkast op de Dam! In de herfstvakantie speelt hij in het Zuiderzeemuseum, van maandag tot en met vrijdag om 12.30, 14.00 en 15.30 uur. Geniet van de speciaal voor het museum geschreven voorstelling De avonturen van Marretje de meeuw, of van het traditionele verhaal van Jan Klaassen en Katrijn. In de weekenden kun je de bewegende poppenkastjurk bewonderen.

Must See
In het binnen- én buitenmuseum laat de tentoonstelling Must See de bezoeker op een andere manier kijken naar bekende Nederlandse iconen die het beeld van Nederland in het buitenland mede bepalen. Vijftien kunstenaars ontwierpen speciaal voor Must See een kunstwerk gebaseerd op deze iconen: van kaas tot klederdracht, en van fiets tot visserij. Kinderen zoeken als echte toeristen naar 'must sees' in het museum. Zij kiezen hun eigen route aan de hand van een reisverslag met Must See-locaties. Via gerichte kijkopdrachten gaan ze op avontuur in het museum en ontdekken zij details over de iconen. En zijn zij voldoende geïnspireerd door alle 'must sees' onderweg? Dan maken ze in het kinderatelier hun eigen ansichtkaart.

Voor elk wat wils
Het Zuiderzeemuseum biedt de hele familie niet alleen een leuke, maar ook een leerzame dag uit! Dat begint al op de boot naar het buitenmuseum over het IJsselmeer. In het buitenmuseum maak je een wandeling door de geschiedenis over de klinkerstraatjes langs meer dan honderdveertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen. Ontmoet hier de bewoners van Urk, kijk mee met de ambachtslieden en ga langs bij de snoepwinkel. Maak met je (klein)kind een bootje van een klomp, speel Oudhollandse spelletjes en vaar mee met de veldschuit. Bekijk de dagagenda op de website voor een actueel overzicht van alle activiteiten.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

In 2021 ontving het museum niet alleen van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland, maar ook de Travellers' Choice Award van Tripadvisor. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2020. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat 'Kidsproof' toegekend voor 2021.